2.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialInstanta suprema tine in suspans legalitatea CJ Bistrita-Nasaud

Instanta suprema tine in suspans legalitatea CJ Bistrita-Nasaud

Procesul intentat in instanta de contencios-administrativ de Prefectura Bistrita-Nasaud Consiliului Judetean a fost suspendat, joi, de Tribunal, ca urmare a unei cereri de stramutare formulata de secretarul CJ, Iosif Redl. In calitate de reprezentant al conducerii institutiei, acesta a prezentat o grefa din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care informa, astfel, ca cererea de stramutare va fi analizata in sedinta publica la inceputul lunii iunie.
Decizia Tribunalului i-a nemultumit, insa, pe consilierii PD si PNL, care au sperat ca procesul se va judeca in regim de urgenta si ca hotararile Consiliului Judetean, atacate in contencios-administrativ de prefectul Szilagyi Ioan, vor fi anulate prin sentinta. In felul acesta, seful Prefecturii ar fi putut dispune dizolarea CJ si organizarea de alegeri anticipate.
„Este un tertip judecatoresc la care a recurs conducerea Consiliului Judetean, care se teme de organizarea alegerilor anticipate. In opinia noastra, la ora aceasta nu exista CJ si nu se poate adopta nici o hotarare. PSD, PRM si PC au doar 15 consilieri si nici macar majoritate simpla nu exista”, a afirmat presedintele filialei liberalilor, Sabin Iliesi, el insusi demisionar din functia de consilier judetean.
Prefectura s-a adresat instantei de contencios-administrativ dupa ce a analizat hotararile adoptate de CJ in sedintele extraordinare din 4, respectiv 6 aprilie. Este vorba despre acele hotarari privind constatarea incetarii mandatelor a 12 consilieri PD si PNL care au demisionat din functie, respectiv de hotararile prin care au fost completate comisiile de validare, au fost validati cei 12 alesi aflati pe listele de supleanti ale PSD, dar si cea prin care, in 6 aprilie, s-a revocat partial o hotarare a CJ adoptata in 4 aprilie.

Tertipuri judecatoresti

Toate aceste acte au fost analizate de juristi, care au ajuns la concluzia ca ele nu intrunesc conditiile pentru a privi avizul de legalitate din partea prefectului, aviz obligatoriu pentru a putea fi puse in practica. In consecinta, prefectul s-a adresat instantei de contencios-administrativ, careia i-a cerut sa anuleze Hotararile CJ cu numerele 24, 25 si 26 din 4 aprilie, respectiv HCJ 27 si 29 din 6 aprilie.
In sustinerea afirmatiilor sale, Szilagyi a invocat faptul ca cei 12 consilieri judeteni PD si PNL si-au depus demisiile in data de 4 aprilie, insa acestea au intrat in vigoare o zi mai tarziu, ceea ce inseamna ca la ora la care Consiliul Judetean adopta hotararile cu numerele 24 si 25, in loc de 31 de alesi, cati are institutia, in functie era 37, fiindca au fost validati si un numar de 6 supleanti de pe listele PSD, care i-au inlocuit din functie pe 6 democrati.
In plus, prefectul sustine ca legea a mai fost incalcata si in privinta felului in care democratii si liberalii si-au anuntat demisiile, impreuna cu listele de supleanti ale celor doua partide. Nici unul nu a anuntat in plen faptul ca nu vrea sa ocupe locurile ramase vacante prin demisia consilierilor in functie, desi trebuiau sa fie intrebati in particular ce optiune au.
Fara sa tina cont de aceste aspecte, Consiliul Judetean a luat act de incetarea mandatelor celor 12 democrati si liberali si i-a validat imediat in functie pe noii alesi din partea PSD. In plus, in informarea pe care a transmis-o sefului Prefecturii, secretarul judetului a mentionat ca toate hotararile la care s-a facut referire au fost adoptate cu 16 voturi „pentru”, insa mai multi alesi independenti l-au informat pe Szilagyi ca nici una dintre acestea nu a fost supusa la vot.
In mod normal, daca procesul s-ar fi judecat la Tribunal, in termen de 10 zile, instanta de contencios-administrativ trebuia sa se pronunte in legatura cu plangerea prefectului. Daca judecatorii ar fi admis cererea Prefecturii de a respinge cele 4 hotarari ale CJ ca fiind ilegale, atunci reprezentantul Guvernului in teritoriu putea emite un ordin prin care sa dispuna dizolvarea forului judetean. Acest lucru este posibil in baza articolului 111 din Legea administratiei publice locale, care prevede ca, in situatia in care o treime dintre consilieri demisioneaza, iar locurile ramase vacante nu pot fi ocupate de supleanti, CJ se dizolva de drept.
Din cauza cererii de stramutare depusa la ICCJ, care va analiza abia in luna iunie daca este sau nu de acord cu cererea Consiliului Judetean, procesul nu se poate judeca la Bistrita.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro ar putea fi inculpat pentru participare activă la un proiect de lovitură de stat împotriva succesorului său Lula da Silva

Fostul preşedinte brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro "a participat activ" la un proiect de lovitură de stat menită să împiedice revenirea la putere a...

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă