Agentia spatiala americana NASA a anuntat ca pregatirile celei mai rapide navete spatiale construite vreodata de om, care va pleca intr-o „calatorie” de zece ani spre indepartata planeta Pluton, se afla pe ultima suta de metri, relateaza „Washington Post”.
Botezata „New Horizons” (Orizonturi Noi), naveta este de dimensiunile unui pian si dispune de un invelis gros de izolatie termica, pentru a face fata conditiilor dure ce ar putea aparea pe parcursul „voiajului” de circa 6,4 miliarde de kilometri. In momentul de fata, specialistii americani au declarat ca in laboratoarele NASA se fac ultimele verificari si reglaje ale navetei si ca, daca totul va merge conform planurilor, „New Horizons” va petrece cinci luni pe o orbita in jurul „planetei de gheata”. Acest timp va fi suficient, spun ei, pentru ca aparatura imbarcata la bordul lui „New Horizons” sa obtina informatiile necesare despre atmosfera, compozitia geologica si temperatura de pe Pluton. Si sa fotografieze planeta.
Misiunea catre Pluton dispune de un buget de 700 de miliarde de dolari si este prima expeditie spatiala din istoria omenirii ce are drept tinta corpul ceresc din Centura lui Kuiper, o „regiune” plina de „ramasite” rezultate in urma crearii sistemului nostru solar. De asemenea, Pluton este cunoscuta si drept singura „planeta binara”, ea orbitand in jurul Soarelui (o data la 248 de ani) in tandem cu o luna, Charon, care este putin mai mare decat jumatate din „planeta inghetata”.
NASA planuieste sa lanseze „New Horizons” de la Cape Canaveral, statul Florida, cat mai devreme posibil, in timpul unei „ferestre” de 29 de zile, ce se va deschide pe 17 ianuarie 2005, la ora locala 13.24. Ascensiunea navetei „New Horizons” va fi facilitata de o racheta Atlas V-551, cea mai mare din dotarea NASA, si de cinci boostere cu combustibil solid. Prima faza a lansarii va dura patru minute si 33 de secunde, cea de-a doua, 42 de minute, iar a treia numai cinci. „New Horizons” va calatori cu 44-48.000 km/h si va trece de Luna in numai noua ore. Astronautilor de pe Apollo, de exemplu, le-au trebuit trei zile sa ajunga pe satelitul Terrei.