Liga de Prietenie Romano-Sarba, filiala Constanta, in parteneriat cu Societatea de Cultura Macedo-Romana si Fundatia Culturala „Musata Armana”, a organizat ieri o serie de manifestari prilejuite de vizita delegatiei Comunitatii Cultural-Instructive din regiunea Secanj, Serbia. Scopul vizitei este constituit de dezvoltarea relatiilor interculturale in Balcani. Delegatia a fost condusa de presedintele regiunii Secanj, Peodrag Milosevic, si este formata din oameni de afaceri si cultura. Printre acestia s-au numarat academicianul Milan Nenadic si Ileana Ursu-Nenadic, traducatori ai operei lui Mihai Eminescu in limba sarba, precum si prozatorul Slobodan Mandic. In program au fost incluse intalniri cu autoritatile judetene si cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Incepand cu orele 13.30, la Muzeul Aroman „Gheorghe Celea” din localitatea Mihail Kogalniceanu, a avut loc masa rotunda cu tema „Interculturalitatea in Balcani”, iar la ora 18.30, la sediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii s-a desfasurat o intalnire cu oamenii de afaceri din judetul Constanta.
Revista bilingva
Intitulata „Scriitori la tarm de mare”, intalnirea are ca principal scop apropierea dintre cele doua popoare si stabilirea unor baze solide de colaborare atat pe plan cultural, cat si economic. Se doreste, de asemenea, lansarea si la Constanta a revistei bilingve „Oglinda”, tiparita in colaborare cu Uniunea Sarbilor din Timisoara. Prezenta la intalnire, scriitoarea Ileana Ursu-Nenadic a declarat ca aceasta revista va aparea, in cel mai scurt timp, si in limba maghiara. Scriitoarea este renumita pentru traducerile operei eminesciene in limba sarba. „Am lucrat timp de 12 ani la traducerea "Luceafarului" si a "scrisorilor" lui Mihai Eminescu. Pentru munca mea am primit, in 2000, premiul Uniunii Scriitorilor si Medalia Guvernului Romaniei. Anul acesta am tradus o antologie a poeziei romanesti din secolul XX”, a declarat Liliana Ursu-Nenadic.
Legaturi puternice
Inspectorul scolar general adjunct Marian Sarbu, a afirmat ca bazele acestei colaborari interculturale ar fi trebuit puse mai devreme, mai ales tinand cont de faptul ca intre cele doua popoare exista o legatura destul de stransa. „In perioada de dinainte de Revolutie, singurele programe TV pe care le urmaream erau emisiunile sarbe, asa ca s-a fortat destul de mult cunoasterea culturii din aceasta regiune”, a mai afirmat prof. Marian Sarbu. Steluta Andrei, inspector scolar general adjunct, s-a aratat incantata de aceasta incercare de a colabora in domeniul cultural precum si in alte domenii de activitate, mai ales pentru ca, astfel, se promoveaza valorile romanesti si sarbe. „Sunt un promotor al ideii de interculturalitate. Am avut onoarea de a ma apropia de cultura sarba in jurul anilor 2000, cand am participat la un astfel de proiect finantat de Statele Unite ale Americii”, a mai precizat aceasta. Actiunea va continua si in cursul acestei zile, cand, incepand cu ora 10.00, la Colegiul Tehnic Energetic, delegatia se va intalni cu profesorii si elevii de aici pentru a discuta pe marginea unor proiecte de colaborare si se va desfasura un scurt program artistic.