15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIntre Irak si Vietnam - surpriza din octombrie

Intre Irak si Vietnam – surpriza din octombrie

Pe 7 noiembrie, in America au loc alegeri legislative, asa-numitele „mid term elections”, in care sunt in joc toate mandatele din Camera Reprezentantilor si o treime din fotoliile de senator. Ca si la prezidentialele de acum doi ani, democratii vorbesc despre „dezastrul din Irak”, iar republicanii despre „securitatea nationala”. Dar, daca acum doi ani Bush a castigat, de data asta democratii au toate sansele sa castige ambele Camere ale Congresului, ajutati si de sordida afacere sexuala Mark Foley.

In America exista o traditie electorala care se numeste „surpriza din octombrie” – o informatie-bomba care apare pe piata cu putin timp inainte de alegeri si care modifica dramatic optiunile electoratului. Pornind de aceasta traditie, dar si de la faptul ca luna octombrie a fost una din cele mai sangeroase din Irak atat pentru civilii irakieni, cat mai ales pentru militarii americani, cunoscutul comentator al cotidianului New York Times, Thomas Friedman, a publicat miercuri, un articol in care afirma ca situatia din Irak ar putea constitui „surpriza de octombrie” a acestor alegeri si a trasat o paralela intre aceasta si „ofensiva Tet” din Vietnam.
Pe scurt, la sfarsitul lunii ianuarie 1968, nord-vietnamezii au declansat o ofensiva asupra sudului, care a reprezentat un esec militar complet. In schimb, pe parcursul intregului an '68 – an electoral – efectul propagandistic a fost devastator pentru presedintele democrat Lyndon Johnson, care a fost nevoit sa se retraga din cursa, deschizand astfel calea unei victorii zdrobitoare a lui Richard Nixon.
Intr-un interviu acordat miercuri seara postului de televiziune ABC, presedintele Bush a fost intrebat daca este de acord cu Friedman, si a raspuns ca jurnalistul „ar putea avea dreptate”. Imediat, cele mai importante agentii de presa ale lumii au transmis ca „Bush recunoaste pentru prima oara legatura dintre Irak si Vietnam”, iar ziarele de ieri erau pline de asemenea titluri. De aici, pana la „Bush recunoaste infrangerea” nu mai e decat un pas, mai ales ca, bunaoara, revista Time a si publicat un articol cu titlul: „Ar fi o infrangere atat de rea?”.
Or, in articolul amintit Friedman nu face niciun fel de legatura intre Irak si Vietnam, ci se refera la efectul propagandistic similar pe care cele doua evenimente (ofensiva Tet si violentele din octombrie) le pot avea asupra mass-media si societatii americane. El chiar exemplifica cu un mesaj postat pe un site jihadist, in care se recomanda ca razboiul pe teren sa fie insotit de un razboi mediatic prin utilizarea unor programe precum Photoshop, 3D Studio Max sau trimiterea de e-mailuri unor personalitati precum Chomsky, Fukuyama, Huntington sau… Friedman.
Parte din acest razboi media pare sa fie si o amenintare postata pe 12 octombrie, in care „un om de bine” da ca sigure sapte atacuri teroriste cu bombe radiologice ce ar urma sa aiba loc in acest week-end la stadioanele din New York, Miami, Atlanta, Seattle, Houston, Oakland si Cleveland, in timpul meciurilor de fotbal american. Autoritatile au exprimat „un scepticism profund” ca asemenea amenintari ar fi reale.

Cele mai citite

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...
Ultima oră
Pe aceeași temă