Cel mai important personaj al filmului realizat de debutantul Breck Eisner dupa romanul lui Clive Cussler este pana la urma tot locatia. Desi in carte scrie (si pe ecran trebuie sa fie) Mali si Lagos, locatiile s-au situat in Maroc. Dar ce conteaza! Desertul e superb sub orice lumina si din orice unghi, iar locuintele sapate in piatra muntelui dau fiori de la un kilometru distanta. Sau poate vreti apa. Aveti si apa. De altfel, „Sahara” are cate putin pentru fiecare. Are putina istorie – vechi vase de lupta de acum 150 de ani (si filmul chiar incepe cu o secventa de lupta navala de odinioara). Are putina politica, dar suficienta cat sa ancoreze povestea in real si s-o faca oarecum credibila. Are o doza de atac de umanitarism occidental (caci eroina e doctorita la Organizatia Mondiala a Sanatatii). Are si o idila de nelipsit, antamata discret si oficializata pe plaja la final, intr-o secventa stropita cu tot kitsch-ul din lume. Are, in sfarsit, multa, continua actiune & aventura pentru ca doctorita si cei doi eroi – doi pirati moderni ce cauta vapoare vechi – se vor gasi la un moment dat in aceeasi salupa. Si aflandu-se in aceeasi salupa, drumurile lor vor ajunge in aceeasi albie, si toti trei vor porni, incercuiti de primejdii, la elucidarea misterului fabricii din mijlocul desertului. Cum, necum, faptul ca au pe urmele lor niste soldati care nu stiu de gluma nu face decat sa-i apropie si mai mult de sursa.
In fine, nu mai stau acum sa povestesc filmul, dar vreau sa spun doar niste lucruri. „Sahara” e un film de aventuri in care toate se afla sub semnul neverosimilului. Prea destept e personajul principal, Dirk Pitt, prea le stie pe toate, prea inexpugnabil in spatele bronzului si carurii (iar Matthew McConaughey stie foarte bine sa le poarte, „pe dinafara”, explicit, pe amandoua). Prea din nou ne intalnim cu onerosul afacerist european, pare-se francez si interpretat previzibil de actorul-francez-cu-fata-de-smecher-si-cel-mai-bun-accent-american Lambert Wilson. Mai e deranjant in film faptul ca povestea nici nu prea are atata importanta, poate de aceea e subtire si neoriginala. Tot ce pare sa conteze sunt aventura si confruntarile, desi eroii sunt inconjurati de niste bule protectoare care-i apara de orice. Altfel, actorii din rolurile principale (Penelope Cruz, Matthew McConaughey, Steve Zahn) si secundare (William H. Macy, Delroy Lindo) sunt prezenti. Cruz nu se teme sa fie si urata, McConaughey e lucios, Zahn simpatic, Macy – un protector intelegator, Lindo, eficient. Intre ei relationeaza bine. Cu toate astea, filmul ajunge la un moment dat sa plictiseasca. Asa e si-n viata.
„Sahara” – regia Breck Eisner, cu: Penelope Cruz, Matthew McConaughey, Steve Zahn, William H. Macy, Delroy Lindo, Lambert Wilson. Distribuit de New Films International Romania.