Sarbatoarea Rusaliilor incepe inca din Sambata Rusaliilor, zi care se mai numeste si Mosii de Rusalii, Sambata Mosilor, Mosii cei Mari, Mosii de Vara sau Mosii de Samburi. In aceasta zi se impart pomeni pentru morti.
In noaptea dintre Sambata si Duminica Rusaliilor infloreste feriga. Cine o va culege va dobandi mare noroc, dar, ca sa o poata vedea cand infloreste, trebuie sa fie treaz si curat toata noaptea, si sa nu raspunda si nu se uite cand si de unde il striga diavolul, fiindca ii trage doua palme si i-o ia. Tot in aceasta noapte se vad arzand comorile ingropate. Se spune ca Rusaliile se tin pentru Maica Domnului, care, mirosind o floare, a ramas insarcinata cu Iisus Hristos.
Rusaliile sunt sinonime cu Ielele, Vantoasele, Volburele, Zanele, Dansele, Cele Nepomenite, Milostivele, Cele Sfinte si Oarbele-Schioapele. Ele sunt duhuri, de obicei nevazute, niste naluci sau fete imbracate in galben ori in rosu, foarte frumoase, dar si foarte rele, fiind in numar de trei, de noua sau mai multe. Se spune ca locuiesc si plutesc in vazduh, alteori in locuri izolate si neumblate, prin codri si ape mari, si joaca pe campuri.
Ele „iau” pe cine nu le serbeaza ziua sau lucreaza in ziua lor, si „pocesc oamenii care se uita la ele cand le vad”. Uneori coboara din cer intr-un joc si-l iau in jocul lor pe cel care a lucrat, ridicandu-l in vazduh. Noaptea umbla prin sat in pielea goala si despletite, dar vai de cel care se uita la ele! Ca sa nu fie luati si pociti de Rusalii, oamenii isi pun pelin la brau si la palarii, iar noaptea pun pelin prin asternuturi.
De la Duminica Rusaliilor este ingaduit oricui sa doarma pe prisma casei sau oriunde afara. Pana la aceasta zi nu e bine, oricat ar fi de cald, caci pe cel ce se culca afara il cuprind frigurile aduse de duhurile rele ale vazduhului.
Se spune ca daca vremea e frumoasa in Duminica Rusaliilor, asa va fi toata vara. Din Duminica Rusaliilor incep a umbla si dansa Calusarii prin sate si orase, ca sa-i lecuiasca pe cei betegi.