Visul sau a fost sa joace la Bucuresti insa inima nu l-a lasat sa paraseasca orasul de la malul marii. Este vorba despre actorul Liviu Manolache care a aniversat 25 de ani de cariera… o viata de om traita la inaltime Ð si la propriu si la figurat Ð pe o scena mai mult decat draga lui, cu un public rabdator care a stiut sa-l rasplateasca prin aplauze. Liviu Manolache spune ca nici nu stie cand au trecut toti acesti ani. „Am venit in Constanta in anul 1981, imediat dupa ce am absolvit facultatea. Profesorii mei m-au sfatuit atunci sa ma formez in provincie, apoi sa fug la Bucuresti pentru a juca.
Am vrut sa le urmez sfatul si, in 1990, am incercat sa lucrez la Teatrul National din Capitala insa cred ca nu m-a lasat inima sa parasesc orasul de la malul marii si, iata-ma, dupa 25 de ani, tot aici. Am fost curtat si de Teatrul „Giulesti”, actualul „Odeon”, insa am refuzat”, a declarat actorul Liviu Manolache. Acesta spune ca, probabil, destinul lui a fost sa ramana la teatrul constantean, unde s-a afirmat in actorie, muzica, regie si pedagogie teatrala. Dupa 25 de ani de activitate, Liviu Manolache regreta enorm doar doua lucruri. Primul dintre ele este acela ca orasul nu s-a implinit total din punct de vedere cultural, iar cel de-al doilea regret al sau este ca „daca dupa 55 de ani am reusit sa devenim Teatru National, a trebuit un timp extrem de scurt pentru ca, ajutati de anumiti colegi de-ai nostri dar si de mediocritatea unora dintre alesii locali, indiferent de culoarea lor politica, sa fim dati afara din cladirea ce a apartinut Teatrului Dramatic. Este adevarat ca, cei care ne-au adus aici, in locul Teatrului Fantasio, incearca sa fie atenti cu noua institutie creata, sa acorde subventii, dar dorul de acel loc nu ma lasa mai ales pentru ca am fost singurul actor care a strigat de la tribuna ca vrem Teatru National la Constanta”. Liviu Manolache este o fire optimista si crede ca, intr-o buna zi, lucrurile se vor indrepta si vor urma fagasul normal.
Teama de public se mentine
Nu a regretat nicio clipa ca a ales sa fie actor. Desi au trecut 25 de ani de cand urca pe scena, ii este inca teama de public. „Mi-a fost la inceput si imi este in continuare teama de public. Imi este teama ca nu cumva, cineva, sa spuna ca ceea ce fac nu este bine. Oricum, observ ca publicul se reintoarce catre teatru. Isi da seama ca nu este o iluzie, ca este ceva viu, se petrece sub ochii lui timp de doua sau trei ore si il simte ca pe o terapie”, a mai afirmat actorul. Liviu Manolache spune ca acest public constantean a cunoscut o evolutie in dinamica. Daca la inceputurile carierei sale de actor, avea rabdare sa asiste la o piesa care tinea patru ore, acum este mereu grabit, ca si viata pe care o traieste. Publicul accepta sa stea trei ore in sala numai daca el considera ca spectacolul merita!
O noua premiera
Liviu Manolache pregateste si noua premiera a nationalului constantean. Este vorba despre „Paparudele”, un spectacol pe care l-a montat, in urma cu cativa ani, cand se afla la Liverpool. „Imi era foarte dor de casa si aveam la mine cateva texte, printre care si acesta. Cand m-am intors in tara, am luat cativa studenti de-ai mei si am facut o prima varianta a „Paparudelor” dar care s-a jucat foarte putin timp pentru ca studentii mei au plecat. In 2005, am fost invitat la un festival, in Turcia, si am castigat marele trofeu cu piesa aceasta. Era un spectacol pentru strada. Conducerea nationalului mi-a propus sa fac o varianta pentru scena mare. Asa s-a nascut acest spectacol a carui premiera va avea loc pe 23 noiembrie”, a povestit Liviu Manolache. Distributia pentru „Paparudele” cuprinde sapte tineri actori si patru muzicieni. „Muzica este live, interpretata numai la instrumente de percutie, bazata pe texte populare din zona subcarpatica”, a mai afirmat actorul, regizorul si muzicianul Liviu Manolache. Subiectul este vesnica poveste de dragoste dintre El si Ea, tratata intr-o forma de spirit pur romanesc. Emotiile actorului sunt foarte mari si tot ceea ce-si doreste acum este ca spectacolul sa fie asa cum si-a propus.