Apa este unul dintre elementele primordiale ale Cosmosului, absenta ei provocand, inevitabil, disparitia vietii pe Pamant. Un studiu a aratat ca numai 1% din intreaga cantitate de pe Terra constituie o sursa utilizabila, care sa acopere nevoile de baut, preparare hrana, igiena, agricultura, industrie, divertisment si orice alte nevoi ale societatii umane. In aceste conditii, populatia a inceput sa inteleaga necesitatea utilizarii rationale a resurselor de apa si nevoia imperioasa a protejarii acestora.
In acest context, Asociatia Internationala a Apei a organizat pentru prima data, in urma cu trei ani, Ziua Internationala de Monitorizare a Apei. De atunci, in fiecare an, pe data de 18 octombrie toti specialistii si reprezentantii din domeniu sarbatoresc aceasta zi.
In Romania, in urma implicarii directe in organizarea evenimentului a Asociatiei Romane a Apei, aceasta zi s-a sarbatorit prima data anul trecut. La actiune au luat parte 15 companii de apa, de la nivelul intregii tari. Si anul acesta, tot cu sprijinul Asociatiei Romane a Apei, marile companii de apa din tara au organizat o serie de activitati care celebreaza aceasta zi.
RAJA, vioara intai
Avand ca slogan „O sarbatoare a vietii planetei”, la Constanta evenimentul se desfasoara cu sprijinul Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta, care deruleaza un amplu program de actiuni de monitorizare a calitatii apei. In cadrul acestui program s-au desfasurat si doua intalniri cu elevii din Basarabi si Valu lui Traian, prin care s-a urmarit educarea copiilor in domeniul calitatii apei. Dupa intalnirea de la Basarabi, cea de-a doua actiune s-a desfasurat astazi, la scoala generala din localitatea Valu lui Traian. Zeci de elevi au aflat mai multe despre sistemele de alimentare cu apa si canalizare, dar si despre procesele de epurare. La sfarsitul prezentarii, ca si colegii lor din Basarabi, copiii au fost dusi la Sursa Cismea 1C, sursa care alimenteaza o mare parte a abonatilor din Constanta. Aici, pentru a stabili calitatea apei, copiii au masurat la diverse probe de apa anumite caracteristici chimice, biologice si fizice, cum ar fi aciditatea, oxigenul dizolvat si turbiditatea, toate aceste analize oferind o imagine preliminara si imediata cu privire la sanatatea si calitatea apei. La sfarsit, elevii s-au aratat incantati de posibilitatea repetarii acestei intalniri in viitorul apropiat.