17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCine va sta de-a dreapta lui Stavarache?

Cine va sta de-a dreapta lui Stavarache?

Bacaul este pe cale sa schimbe al doilea viceprimar in numai doi ani. Daca Mihai Slic a fost nevoit sa-si dea demisia in urma conflictelor cu primarul Stavarache, Constantin Scripat are toate sansele sa fie declarat incompatibil in urma unui conflict juridic. Istoria ultimilor doi ani este extrem de interesanta din punctul de vedere al functiei de viceprimar. Mihai Slic si-a dat demisia dupa ce primarul Romeo Stavarache l-a acuzat de coruptie. In locul sau a fost ales Constantin Scripat, un liberal din tabara lui Stavarache, cu largul sprijin al consilierilor PSD. Pentru ca postul trebuia sa revina, potrivit algoritmului local, Partidului Democrat, Alianta a fost la un pas de a se rupe la nivelul judetului Bacau.

Acuzat de alianta cu PSD

Stavarache a fost acuzat ca a facut o intelegere secreta cu PSD. La vremea respectiva se judeca un proces in care PNL contesta constituirea Consiliului Judetean Bacau. Desi pareau ca vor avea castig de cauza, liberalii „uita” de proces, care este castigat de PSD. La scurt timp, consilierii locali ai PSD voteaza masiv pentru candidatul PNL la functia de viceprimar, facandu-i pe democrati sa strige „Tradare”. Interesant in toata aceasta poveste este ca, dupa ce s-a vazut numit presedinte al organizatiei judetene a PNL, Stavarache a decis sa preia controlul cazului din justitie. Insa, dupa ce au pierdut procesul, liberalii nici macar n-au incercat sa faca recurs.

Sabia lui Damocles

Constantin Scripat, cel care a castigat fotoliul de viceprimar, trebuia sa renunte, in termen de 15 zile de la numire, la functia de administrator al celor doua firme ale sale. Nu a facut-o, iar acest lucru atrage dupa sine pierderea automata a functiei. Acest lucru a fost descoperit recent de presa bacauana. La sfarsitul lunii septembrie, adica la aproape un an de la numirea sa in functie, viceprimarul municipiului Bacau inca mai figura ca administrator al societatilor Teletrans si Euro-Acva din Bacau, unde are si calitatea de actionar. Legea 161/2003 privind transparenta actului decizional precizeaza, insa, in mod clar, ca alesii locali trebuie sa aleaga intre firma si demnitatea publica, in cel mult 15 zile de la ivirea starii de incompatibilitate.

Lege cu doua viteze

Dupa ce initial declarase ca ii va suspenda pe Scripat si pe alti 11 primari si 21 de viceprimari din judet, prefectul de Bacau spune ca lucrurile nu mai sunt asa de clare si asteapta sfatul Ministerului Administratiei si Internelor. Motivatia: la mijloc sunt bani publici si, daca s-ar face alegeri anticipate in cele 11 localitati, s-ar cheltui bani de la buget. Ulterior, Berca a declarat ca va respecta hotararea oficiului juridic al Prefecturii, dupa ce secretarul municipiului a solicitat, printr-o adresa, emiterea ordinului de incetare a mandatului viceprimarului Scripat. „Scripat trebuie sa plece si-i voi semna ordinul de demitere – a spus prefectul. El este primul cu care voi demonstra ca respect legea”.

PD: „Nu ne mai intereseaza postul de viceprimar”

In mod surprinzator, democratii par sa renunte la postul care ar trebui sa le revina prin algoritm. Liderul PD Bacau, secretarul de stat Vasile Nistor, ne-a declarat ca partidul nu mai doreste aceasta functie deoarece ar fi prea tarziu. „Daca anul trecut PD se gandea sa aiba un viceprimar, acum, cu un an de zile inainte de alegeri, ne punem intrebarea daca ne mai intereseaza aceasta functie – spune Nistor. E o decizie care va fi luata la Biroul Permanent”. Nistor nu e dispus sa-i ierte lui Stavarache faptul ca in Consiliile de Administratie ale firmelor controlate de Primarie sunt si in prezent mai multi pesedisti decat democrati.

PSD nu s-a hotarat

Organizatia municipala Bacau a PSD nu a luat inca o decizie in privinta desemnarii sau nu a unui candidat la functia de viceprimar. Dragos Benea spune ca organizatia asteapta intai clarificarea situatiei: „E prematur sa luam o decizie acum”. Presedintele filialei bacauane a Partidului Conservator, Constantin Avram, prefera sa astepte emiterea ordinului de prefect privind demiterea lui Scripat, si abia dupa aceea sa actioneze in „noul context”. „Este o batalie politica si, daca se va pune problema alegerii unui nou viceprimar, Partidul Conservator va avea un candidat”, a mai declarat Avram.

Independentii fac coada

„Nu stiu daca implicarea mea este dorita in acest moment, insa, la cum merg lucrurile in administratia locala, cred ca ar trebui sa fiu mai prezent. Din punctul meu de vedere, daca si colegii mei din consiliu considera ca este nevoie, ma pot gandi…”, a declarat consilierul independent Laurian Lucas, fost viceprimar sub administratia Sechelariu. Consilier independent, Ilie Barzu spune ca nu s-a hotarat inca daca va sustine o tabara sau alta. „Sa asteptam sa se finalizeze decizia in cazul Scripat si apoi voi lua o hotarare” – sustine Barzu, care considera ca ar putea fi unul dintre oamenii care sa asigure echilibrul fortelor din Consiliul Local.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă