Negocierile politice dintre aliati si PSD ar putea avea beneficiari surpriza: baronii locali ai PSD. Nu doar ca ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a promis ca presedintii Consiliilor Judetene vor ramane in functie pana in 2008, dar puterile acestora ar putea spori daca Parlamentul va vota pachetul de legi in forma actuala, intocmita de minister.
Ultimele zile au fost marcate de negocieri intense intre unii lideri ai Aliantei si cei ai PSD. Pe la colturi politicienii recunosc ca scenariul la care trebuie sa ne asteptam este urmatorul: Regulamentele Camerelor se vor discuta mai repede, Coalitia va accepta decizia Curtii Constitutionale si schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene din 2008. Totul pentru ca aliatii mizeaza, pe baza unor promisiuni indoielnice, ca la Curte nu se va lua o decizie care sa ii dezavantajeze. Mai ales ca in ultima vreme aliatii au lasat-o mai moale cu modificarea Legii Curtii Constitutionale (s-a promis solemn ca se vor elimina incompatibilitatile). Discutia este complicata de faptul ca liderii PNL, dar si o parte din democrati militeaza in continuare pentru schimbarea rapida a presedintilor CJ. Pana atunci, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a insistat asupra faptului ca presedintii CJ vor putea fi schimbati cu jumatate plus unu din voturi de-abia din 2008.
Fata de legea in vigoare, din noua forma a fost „uitat” un articol potrivit caruia „pe toata durata exercitarii mandatului contractul de munca al presedintelui si vicepresedintilor consiliului judetean la institutiile publice, regiile autonome, companiile nationale, societatile nationale, societatile comerciale cu capital majoritar de stat se suspenda de drept”. Practic, cum in noua lege dispare acest articol, presedintii CJ vor putea zburda in voie pe oriunde doresc. Cu toate ca in anii trecuti presedintii Consiililor Judetene au fost acuzati ca repartizeaza fondurile bugetare pe criterii politice, acum ei primesc in continuare painea si cutitul din punct de vedere financiar. Presedintele CJ va fi ordonator principal de credite si va intocmi proiectul de buget, pe care il propune spre aprobare Consiliului. In plus, el este cel care se va ocupa de negocierile pentru contractarea de imprumuturi si emisiuni de valoare in numele judetului. Ca o noutate a legii, Consiliul Judetean poate fi dizolvat din urma unui referendum.