20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportAderarea in 2007, in mainile Legislativului

Aderarea in 2007, in mainile Legislativului

Vesti proaste de la Bruxelles! Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 nu mai depinde decat in mica masura de Executiv. Responsabilitatea cade acum pe Parlament.
Comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate si vicepresedinte al Comisiei, Franco Frattini, a declarat ca Guvernul de la Bucuresti a depus eforturi considerabile pentru indeplinirea obligatiilor asumate in vederea aderarii si ca, daca Parlamentul se va angaja corespunzator in adoptarea anumitor legi, Romania are toate sansele sa obtina, in toamna, un raport favorabil aderarii la 1 ianuarie 2007.
Frattini a apreciat ca ministrii Monica Macovei si Vasile Blaga „au lucrat foarte bine” si a insistat asupra faptului ca este necesar sa se inregistreze progrese in privinta Legilor finantarii partidelor politice si infiintarii Agentiei Nationale pentru Integritate, aceasta din urma atat de contestata in ultima vreme la Bucuresti. „Daca Parlamentul va vota cele doua legi, din partea noastra (a Comisiei Europene) va exista un foarte bun pachet politic inainte de sfarsitul lunii septembrie”, a asigurat Frattini.
Pentru Romania, este extrem de important sa raspunda in mod adecvat mesajelor transmise de la Bruxelles, in conditiile in care adversarii aderarii la 1 ianuarie 2007 nu lipsesc. Astazi, cu o zi inaintea Consiliului European, Parlamentul de la Strasbourg are programat un vot asupra unei rezolutii privind progresele pe care le-au realizat Romania si Bulgaria. Votul se asteapta sa fie unul favorabil si poate tocmai de aceea grupul Partidului Popular European a incercat ieri sa convinga plenul sa renunte cu totul la rezolutie.
Romania pare sa fi prins cu adevarat ultimul tren spre Uniunea Europeana. Luni, la Luxembourg, ministrul de Externe al Frantei, Philippe Douste-Blazy, a insistat asupra introducerii ca principal criteriu al viitoarelor extinderi a „capacitatii de absorbtie”, ceea ce inseamna, practic, oprirea extinderii, probabil, dupa aderarea Croatiei.
Nici pe „frontul” ratificarii Tratatului de aderare de catre statele membre lucrurile nu stau intru totul cum ne-am fi dorit. Daca Olanda si-a respectat angajamentul si zilele acestea Tratatul a fost supus dezbaterii Camerei Superioare a Parlamentului, Danemarca a ales sa amane votul pana in octombrie, cand se reuneste Legislativul de la Copenhaga.

Cele mai citite

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă