18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMilosevici s-a otravit cu buna stiinta

Milosevici s-a otravit cu buna stiinta

Primele concluzii ale echipei de medici care au realizat autopsia cadavrului lui Slobodan Milosevici, gasit mort sambata dimineata in celula sa de la Haga, indica drept prima cauza a mortii un infarct miocardic. Cu toate acestea, medicii nu au exclus nici una din ipotezele vehiculate duminica – sinucidere, otravire sau surmenaj. „Este prea devreme pentru a formula si cea mai simpla concluzie. Medicii sunt in curs de a-si redacta raportul final”, a precizat un purtator de cuvant al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).
Infarctul miocardic este o afectiune relativ frecventa la persoanele bolnave de inima sau care prezinta factori de risc precum tabagismul sau hipertensiunea arteriala. Or, se stie ca Milosevici suferea de doua afectiuni cardiace, era hipertensiv, fuma enorm si, in ultima vreme, lucra foarte mult la apararea sa.
Cu toate acestea, atacul de cord suferit poate avea multe alte cauze, dintre care posibilitatea inducerii pe cale artificiala, cu ajutorul medicamentelor, nu poate fi exclusa. Cum sublinia procuroul-sef al TPI, Carla del Ponte, „este straniu, desi natural posibil, ca a murit pe neasteptate, fara ca medicii sa fi realizat o agravare brusca a starii sale”, mai ales ca fusese supus unor controale numeroase care s-au soldat cu suspendarea sedintelor de judecata.
Raportul final al expertizei medico-legale va fi facut public peste cateva zile, cand se vor fi aflat rezultatele analizei toxicologice, care va releva daca in sangele lui Milosevici exista sau nu substante anormale. Unul din avocatii lui Milosevici, Zdenko Tomanovici, a afirmat ca Milosevici i s-a plans ca cineva incearca sa il otraveasca. Duminica, Tomanovici a citat dintr-o scrisoare pe care Milosevici ar fi trimis-o Ambasadei Rusiei cu o zi inainte de moartea sa, in care ar fi scris: „Vor sa ma otraveasca!”.
Ministerul rus de externe a confirmat ieri ca a primit o scrisoare scrisa de mana de Milosevici in care fostul presedinte sarb se plangea ca este tratat necorespunzator de medicii TPI si solicita sprijinul Rusiei pentru a obtine autorizarea TPI pentru a fi tratat intr-o clinica de boli cardiace din Moscova. Scrisoarea a fost transmisa sambata, in chiar ziua mortii lui Milosevici, ambasadei ruse la Haga, dar ministerul rus de externe nu a precizat daca scrisoarea era datata.
In doua randuri, in decembrie 2005 si in ianuarie, avocatii lui Milosevici au cerut TPI eliberarea conditionata a acestuia pentru a putea fi tratat la Moscova. In pofida garantiilor oferite de Rusia, judecatorii au respins de fiecare data cererile pe temeiul ca apararea nu a putut sa produca dovezi ca Milosevici nu putea primi la Haga tratamentul pe care l-ar fi primit la Moscova.
Bomba a fost aruncata ieri de un medic olandez, Ronald Uges, care a efectuat in urma cu doua saptamani un examen toxicologic asupra lui Milosevici si care a gasit in sangele fostul dictator urme ale unui medicament care continea rifampicina, o substanta care anuleaza efectele tratamentelor pentru hipertensiune arteriala. Potrivit lui Unes, Milosevici ar fi luat acest medicament pentru a obtine ceea ce el a numit „un bilet dus spre Moscova”. Ipoteza ca Milosevici s-a otravit cu buna stiinta pentru a scapa din inchisoare ridica alte intrebari tulburatoare.
Rifampicina este un antibiotic puternic utilizat in tratamentul unor boli precum tuberculoza sau lepra, care interactioneaza cu medicatia pentru boli de inima, anuland efectele acestora. Aceasta informatie nu poate fi calificata sub nici o forma drept una de domeniul cunoasterii comune. Prin urmare, era nevoie ca cineva care avea cunostintele medicale necesare sa ii prescrie acest medicament. Daca Milosevici s-a otravit sau a fost otravit cu rifampicina, cum a ajuns aceasta substanta in medicatia lui? A stiut caror riscuri se supune daca ia acest medicament? Potrivit „Le Figaro”, care il citeaza pe Tomanovici, acesta ar fi lucrat cu Milosevici toata ziua de vineri la pregatirea audierii lui Momir Bulatovici, fostul presedinte al Muntenegrului, chemat sa depuna marturie de aparare. Audierea era programata pentru vineri si Tomanovici sustine ca ar fi lucrat impreuna pana la ora 16,30, cand a parasit inchisoarea. Or, acesta nu este comportamentul unui om care se pregateste sa moara.
Daca Milosevici a stiut totusi care sunt efectele, de unde a aflat de acest medicament si cum a intrat in posesia lui? Sa fie o explicatie faptul ca unul dintre medicii care i l-ar fi putut prescrie era rus? Totusi, chiar daca unul dintre medici i-ar fi prescris un medicament inadecvat, cum se face ca ceilalti membri ai echipei medicale nu au sesizat faptul ca Milosevici era otravit?

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă