21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMonica Macovei, vedeta raportului de monitorizare

Monica Macovei, vedeta raportului de monitorizare

Comentariile aparute dupa „scurgerea” proiectelor rapoartelor de monitorizare asupra Romaniei si Bulgariei ale Comisiei Europene subliniaza progresele neasteptate realizate de Romania in reforma Justitiei, care i-au permis eliminarea steguletelor rosii legate de coruptie.

Pentru AFP, Monica Macovei a reusit „impotriva oricaror asteptari” sa obtina in timp-record primele rezultate in combaterea marii coruptii. Dupa confruntari cu magistratii de rang inalt, dispute in sanul coalitiei la putere, atacuri si calomnii in presa, Monica Macovei a reusit sa scoata „cu forcepsul o reforma a sistemului judiciar indispensabila aderarii la Uniunea Europeana”.
Dovada ca Bucurestiul doreste sa „faca curatenie” stau punerile sub acuzare a „pestilor mari” ceruti de Uniunea Europeana, printre care se numara vicepremierul George Copos si „pestele cel mare” Adrian Nastase.
AFP aminteste insa si de refuzul Parlamentului de a autoriza anchetarea parlamentarilor si este posibil ca in raport sa figureze si episodul tragi-comic al perchezitiei in Zambaccian.
„Batalia este departe de a fi castigata”, avertizeaza seful DNA, Daniel Morar, care aminteste ca mai sunt multe de facut, in special in ceea ce priveste scurtarea procedurilor judiciare. AFP aminteste, de asemenea, declaratiile comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care a laudat-o deschis pe Monica Macovei si a apreciat ca aderarea la 1 ianuarie 2007 i se datoreaza in cea mai mare masura ministrului Justitiei.

Fara recomandare, aderare „automata”?

Chestiunea amanarii recomandarii a fost abordata ieri de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, care considera ca, „in cazul in care Comisia nu va aduce dovezi pentru a sugera amanarea pana in 2008, Consiliul European din iunie ar trebui sa adopte decizia aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007”. Diplomatul britanic a apreciat ca ceea ce conteaza in acest moment este evaluarea CE in domeniile care pot declansa activarea „superclauzei de salvgardare” Ð 11 domenii, patru la capitolul Competitie si sapte la Justitie si Afaceri Interne”. Cum la Competitie, raportul din octombrie ne acorda stegulete galbene, Quayle nu se asteapta la probleme, ramane crucial subiectul luptei impotriva coruptiei. „Parerea mea personala este ca in acest domeniu s-au facut progrese care trebuie recunoscute, dar nu pot prezice ce va spune Comisia. Nu pot spune decat ceea ce sper si astept”, a declarat ambasadorul Majestatii Sale, care sustine ca, in acest moment, cat mai multa claritate din partea Comisiei ar fi utila Romaniei. Quayle a recunoscut ca „mai exista si legatura cu Bulgaria, care este importanta pentru ca cele doua tari trebuie sa adere impreuna”.

Rehn si Barroso, la Bucuresti si Sofia

A doua zi dupa publicarea rapoartelor, pe 17 mai, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, si presedintele Comisiei, Jose Manuel Durrao Barroso, se vor deplasa la Sofia si la Bucuresti pentru convorbiri cu oficialii celor doua tari. La Sofia, dupa convorbiri cu primul ministru Serghei Stanisev, cei doi vor organiza o conferinta de presa .

Socialistii europeni sustin aderarea in tandem

„Romania si Bulgaria au inregistrat progrese enorme si merita sa primeasca unda verde pentru aderarea la 1 ianuarie 2007”, a declarat ieri la Strasbourg presedintele partidului socialist european, Poul Nyrup Rasmussen. Danezul este suparat pe Comisie ca „cedeaza in mod regretabil sentimentelor populiste antiextindere” Durerea cea mai mare a lui Rasmussen este ca „CE ar putea sa nu dea unda verde aderarii simultane a ambelor tari” pentru ca „guvernul socialist bulgar a depus eforturi enorme in ultimele luni”. Decizia de a decupla cele doua tari ar fi in opinia sefului socialistilor „o decizie cu totul nedreapta si nu ar putea fi decat rezultatul presiunii politice a dreptei cu opinii antiextindere”. Nu, zau?

Valori europene? Care valori europene?

Poate ca Rasmussen ar trebui sa se mai uite si la socialistii populisti antiextindere de genul lui Laurent Fabius, omul care a ingropat aproape de unul singur Constitutia europeana si a inventat „instalatorul polonez”. Cel mai probabil un discipol al lui Fabius a scris ieri in site-ul de stiri economice Challenges.fr apartinand grupului „Le Nouvel Observateur” ca „Sofia si Bucurestiul sunt atat de departe de valorile europene”. Principalul handicap al Romaniei ar fi „spaga” generalizata la toate nivelurile societatii. Infrastructura este intr-o stare deplorabila si nu exista decat o autostrada si aia proasta pe 100 de kilometri, care leaga Bucurestiul de uzinele Renault. Bulgaria este, in schimb, un stat mafiot.
Decizia de a primi cele doua tari ar fi una pur politica si principalele „vinovate” sunt Marea Britanie si Polonia. Romania si Bulgaria sunt departe de valorile europene ca si cele zece care au aderat in 2004. Pe langa celelalte pacate, Noua Europa ar mai si aluneca spre nationalism.
Acum, este adevarat ca Romania si Bulgaria sunt tari cu multe probleme, dintre care coruptia si saracia sunt cele mai mari, dar atitudinea de suficienta a unor ziaristi francezi incepe sa deranjeze. Care valori europene? Ale lui Jacques Chirac, Dominique de Villepin si Jean-Louis Gregorin? Sau poate ale lui Alain Juppe, Francois Mitterrand, Edith Cresson sau Roland Dumas etc.? Toti, implicati in mari scandaluri de coruptie.

Bulgaria, tara lacomiei, asasinatelor si coruptiei

AFP comenteaza cu ironie rivalitatea dintre cele doua canditate, care si-ar cam fi pus piedica una alteia in drumul spre Europa, si evoca faptul ca presa romaneasca nu a pierdut prilejul sa le aminteasca bulgarilor ca, pana nu de mult, colegii lor de la Sofia se plangeau ca racul roman ii trage inapoi si ca acum s-a intors roata. Ba bine ca nu!
Cotidianul londonez „The Times” a publicat ieri un articol cu un titlu devastator: „UE se pregateste sa imbratiseze o tara a lacomiei, asasinatelor si coruptiei”. Povestea incepe din apartamentul devastat de o bomba al lui Vasil Ivanov, jurnalistul de investigatii care a fost tinta unui atentat luna trecuta. Aflam ca un asasinat costa 30.000 de lire si ca nimeni nu a fost inchis pentru cele peste 150 de asasinate comandate care au avut loc incepand din 2001. Economia bulgara este dominata de oligarhi proveniti din lumea interlopa care au cumparat sistemul de justitie si jumatate din legislativ. Potrivit anchetatorului german Klaus Jenssen, bulgarii sunt convinsi ca vor intra oricum in UE si, ca atare, au adoptat o atitudine de genul „Pupati-ne in fund!”. Ironia, conchide „Times”, este ca aderarea ar putea spori nivelul coruptiei. Potrivit lui Boyko Todorov, responsabil al unui ONG pentru promovarea democratiei, „in primii doi ani, banii europeni vor fi in intregime irositi pentru ca vor ajunge in buzunarele politicienilor bulgari si ale clientelei lor”. „Times” crede ca Olli Rehn ar trebui sa recomande amanarea aderarii Bulgariei, in caz contrar fiind ca si cum Europa ar recompensa bandele criminale.
La randul lui, „International Herald Tribune” aminteste ca Bulgaria este principala poarta de intrare a marfurilor de contrabanda din Turcia, ruta preferata pentru traficul cu heroina, cu oameni si pentru imigratia ilegala si ca vamesii bulgari sunt perceputi ca fiind cei mai corupti oameni din Bulgaria.

Inca un asasinat

Dupa ce miercuri seara a fost asasinat omul de afaceri Ivailo Markov, impuscat de mai multe ori in cap in fata blocului in care locuia, ieri a mai aparut o victima. Omul de afaceri turc, Yavus Kapanioglu, a fost descoperit impachetat intr-o folie de plastic, cu o foarfeca infipta in gat intr-o vila situata intr-un cartier de lux din apropiere de Sofia. Ministrul de Interne s-a deplasat personal la locul crimei, nu de alta, dar acesta este situat la 200 de metri de casa lui de vacanta.

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă