Nu mai putin de 12 unitati de invatamant din sectorul 1 se afla in acest moment in proces de consolidare antiseismica. Din cauza vechimii sau a cutremurelor repetate cladirile prezinta probleme de structura, motiv pentru care Administratia locala a sectorului 1 a alocat pana acum 65 miliarde de lei din necesarul estimat de 200 miliarde de lei. „Restul de bani vor fi dati ulterior, pe masura ce lucrarile de consolidare vor viza si alte unitati scolare. Pe langa cele 12 deja incluse in proiectul de investitii mai exista inca 6, printre care si Scoala Generala nr. 11, la care operatiunile vor incepe abia la sfarsitul lunii august. Din cauza numeroaselor avize ce trebuie obtinute de la regiile de utilitati, lucrarile pot intarzia si cu 3-4 luni. Lantul de avize cuprinde companiile Apa Nova, Pompierii, Inspectia de Stat in Constructii si in final primaria elibereaza autorizatia de constructie. La majoritatea scolilor lucrarile se vor opri pe 1 octombrie, urmand sa fie continuate anul viitor”, a spus dl Floricel Codrici, directorul Directiei de Administratie pentru Invatamantul Preuniversitar (DAIP).
Administratorii de scoli lucreaza de mantuiala
Tot in perioada vacantei de vara, in 65 de scoli se executa reparatii curente, respectiv hidroizolatii, igienizari sau reabilitarea grupurilor sanitare. Fondurile necesare se ridica la circa 100 miliarde de lei, suportate de la bugetul local. Conducerea DAIP a hotarat totodata schimbarea centralelor termice la 12 unitati de invatamant, sase dintre acestea fiind incluse deja in graficul de lucru. Conform normelor ISCIR, noile centrale trebuie montate in cladiri distincte fata de cele care gazduiesc salile de curs, impunandu-se regandirea spatiului disponibil. Desi primaria aloca anual sume destul de mari pentru refacerea unitatilor de invatamant, rezultatele investitiilor realizate pe timpul verii nu se vad decat cel mult 2-3 luni, dupa care totul arata ca la inceput. „Responsabili pentru aceasta situatie sunt administratorii de scoli, in general personalul nedidactic, care nu isi fac treaba cum trebuie. Usile de la toalete prezinta urme de picioare, sunt sparte, ca sa nu mai vorbim de curtile scolilor sau gradinitelor, care sunt pline de buruieni. Problema este ca personalul nedidactic nu este subordonat primariei, ci unitatilor de invatamant, in vreme ce scolile se afla in administrarea primariei. Daca un administrator nu-si desfasoara corespunzator activitatea, noi nu avem cum sa-l sanctionam, daca este cazul. Totodata, consider ca directorii de scoli ar trebui degrevati de problemele administrative si lasati sa se ocupe doar de cele didactice. In acest scop este insa necesara schimbarea cadrului legislativ”, a mai spus dir. Codrici.
Terenuri de sport cu gazon artificial
In premiera, 10 unitati de invatamant vor fi modernizate de la 1 octombrie prin proiecte de design arhitectural. Printre acestea se numara Liceul „Nicolae Iorga” si Scoala nr. 170, unde se doreste eliminarea aspectului institutional clasic. Cu fonduri estimate la 10 miliarde de lei si materiale relativ ieftine se vor acoperi grinzile din plafon cu rigips colorat iar pe pereti se vor adauga dungi de diverse culori. Mozaicul de pe pardoseala va fi acoperit cu un linoleum special, foarte rezistent la trafic, pe care vor fi pictate cifre. Fiecare etaj va fi personalizat, fie prin adaugarea de spoturi luminoase, fie prin modificarea arcadelor existente. In paralel, la mai multe scoli, printre care si Liceul „Nicolae Iorga”, se amenajeaza terenuri de sport cu gazon artificial. Gazonul este oferit de Federatia Romana de Fotbal (FRF), infrastructura fiind realizata de administratia locala.