Sala Senatului Universitatii „Ovidius” Constanta a gazduit, ieri, festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa artistului liric David Ohanesian.
Laudatio a fost sustinut de prof. univ. dr. Florenta Marinescu, decanul Facultatii de Arte, iar titlul a fost inmanat de prof. univ. dr. Victor Ciupina, rectorul institutiei. Absolvent al Academiei de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj in 1953, diplomat al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” in 1963 la Bucuresti, David Ohanesian se confunda cu insasi istoria de aur a celei mai remarcabile perioade a Operei Romane, devenind, peste ani, o personalitate coplesitoare a artei romanesti peste hotare, performand alaturi de cele mai renumite artiste lirice si cei mai mari artisti ai vremii, de la Nicolai Ghiaurov si Placido Domingo, la Leontyne Price si Birgitt Nilsson, si, de ce nu, Elena Cernei, Arta Florescu si Virginia Zeani.
Intre 1950 si 1958 il vom regasi prim-solist al Operei Romane din Cluj-Napoca, apoi, pana in 1977, prim-solist al Operei Romane din Bucuresti. Intre anii 1968-1977 detine statutul de „gast” sau artist invitat al Operei din Hamburg, unde va avea ocazia sa cante cu cei mai renumiti dirijori ai vremii, avand ca parteneri de scena nume impresionante ale artei lirice universale, care, la randul lor, au lasat urme adanci, de aur, in istoria artei in general: Mirella Freni, Gwyneth Jones, Raina Kabaivanska, Lucia Popp, Tatiana Troyanos, Leonie Rysanek, Luciano Pavarotti, Peter Schreier, Nicolai Gedda, Carlo Bergonzi, Herman Prey, Montserrat Caballe si multi altii.
Peste doua mii de spectacole realizate
Cand se vorbeste despre marele bariton David Ohanesian, se amintesc intotdeauna cele peste 2.000 de spectacole de opera pe care le-a realizat, in 41 de roluri de prima marime, ceea ce pentru un avizat inseamna cateva vieti de artist liric, traite la maxima intensitate, cu impecabil profesionalism si seducatoare daruire scenica. Ceea ce asociaza numele ilustrului interpret roman David Ohanesian cu perenitatea vine insa dintr-o alta dimensiune, dintr-o alta vibratie, dintr-un spirit romanesc elevat si suplu, patrunzator si inaltator: rolul lui Oedip, din opera cu acelasi nume, de George Enescu, rol pe care maestrul l-a purtat ca un ambasador al unicitatii geniului sau interpretativ la Paris, Atena, Berlin, Sofia, Stockholm, Moscova, Lausanne, Wiessbaden. „Universitatea „Ovidius” Constanta tine sa omagieze, in pragul implinirii a 80 de ani de viata ai maestrului, prin acordul si sustinerea Senatului, pe artistul emerit David Ohanesian care, prin arta sa, a bucurat zeci de mii de spectatori tomitani si a facut ca in palmaresul sau sa fie cuprins si numele orasului antic Tomis, Constanta de astazi, ca un semn enescian „al mersului etern inspre mai bine”, cum ar spune muzicologul Doru Popovici. In fata artei sale, profesorii si studentii Facultatii de Arte isi exprima smerita admiratie si nutresc speranta ca ceva din spiritul luminos al lui Oedip va straluci in ani ca o stafeta a perenitatii valorilor romanesti, oriunde se vor afla”, a declarat prof. univ. dr. Florenta Marinescu, decanul Facultatii de Arte din cadrul Universitatii „Ovidius” Constanta.