20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialRetele locale in Occident, Al Qaeda in lumea a III-a

Retele locale in Occident, Al Qaeda in lumea a III-a

Terorismul mondial pare sa-si fi modificat tactica. Atacurile de anul trecut de la metroul londonez au demonstrat ca principalul pericol provine acum de la tineri musulmani imigranti sau chiar „homegrown”, inspirati de o ideologie islamista violenta cultivata de clerul local.

Canada: noi arestari posibile

Procurorii canadieni au dat publicitatii o lista de acuzatii impotriva a 12 dintre cele 17 persoane arestate vineri pentru „participare la un grup terorist”. Restul sunt minori si acuzatiile impotriva lor nu au fost facute publice. Sase dintre cei 12 au fost acuzati pentru ca „au luat parte la un plan ce provoca explozii cauzatoare de moarte”, trei pentru importul ilegal de arme si munitii si noua pentru ca au primit „antrenament terorist”. Cei 17 pregateau, se pare, mai multe atacuri impotriva unor tinte din Toronto si Ottawa, desi informatiile privind cladirile vizate sunt, deocamdata, contradictorii. Unii au vorbit despre CN Tower din Toronto, altii despre Bursa din acest oras si de turnul cladirii parlamentului din Ottawa. Potrivit unor surse din serviciile de informatii americane, care au fost tinute la curent de canadieni, planurile celulei din Toronto ar fi fost „destul de avansate”. Membrii sai au incercat sa importe trei tone de azotat de amoniu, un ingrasamant care in combinatie cu combustibili devine un exploziv foarte puternic. Cu numai o tona din acest amestec, Tim McVeigh a ucis in 1995 186 de oameni la Oklahoma City. Aceeasi substanta este responsabila de nenorocirea de la Mihailesti de acum doi ani.
Centrul islamic din Toronto a fost vandalizat de locuitori. Premierul Stephen Harper a condamnat actele de vandalism si a facut apel la calm intr-o tara in care traiesc 600.000 de musulmani.

Cat vor mai evita SUA un nou atac?

Serviciile americane s-au declarat ingrijorate in special de caracterul domestic al acestui nou tip de terorism. Potrivit CBS News, mai multe incidente recente indica faptul ca ceva se pregateste si in America si de aceasta data amenintarea provine din interior. Vara trecuta, mai multe persoane convertite la islam in inchisoare au atacat cateva statii de benzina din Torrance (California), cu scopul de a finanta atacuri teroriste impotriva birourilor de recrutare ale Armatei a 20-a. In februarie, politia din Toledo (Ohio) a arestat trei barbati care planuiau atacuri impotriva fortelor americane din strainatate iar in urma cu doua luni, doi barbati din Atlanta au fost arestati la scurt timp dupa ce au comunicat prin e-mail cu doi dintre cei arestati vineri in Canada, sub acuzatia ca filmasera tinte, printre care Capitoliul si sediul Bancii Mondiale. Toate aceste celule erau autofinantate si automotivate si, prin urmare, Osama bin Laden si Al Qaeda nu au jucat nici un rol.

Scenariu afgan
in Somalia

In aceste conditii, Al Qaeda pare sa-si fi castigat libertatea sa se ocupe de lumea a treia. In Afganistan, fortele coalitiei se confrunta cu o contraofensiva talibana iar in Irak gruparile islamiste fac zilnic zeci de morti. Luni, fortele islamiste au cucerit capitala Somaliei, Mogadiscio, dupa 15 ani de razboi civil. Scenariul este similar cu cel din Afganistan, care dupa retragerea sovietica a cunoscut razboiul civil pana la „pacificarea” de catre talibani. Or, in conditiile razboiului antiterorist, un nou refugiu pentru Al Qaeda ar fi o lovitura pentru administratia americana.

Cele mai citite

România, pe primul loc în Europa la internet și conectivitate

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește conectivitatea și...

Vouchere falsificate în sistemul de Garanție-Returnare

Rețeaua de falsificatori a produs un prejudiciu de 300.000 de lei unui lanţ de magazine de retail alimentar Polițiștii fac percheziţii la persoane care au...

Captură istorică de droguri în portul Constanța. Cocaină în butoaie cu 16 tone de pulpă de fructe congelate

Stupefiantele veneau din America Latină și urmau să ajungă în Olanda Scenariul operațiunii este unul inedit și scoate în relief complexitatea organizării grupărilor de criminalitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă