30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialEvolutia secularizarii de-a lungul istoriei omenirii

Evolutia secularizarii de-a lungul istoriei omenirii

La Editura „Accent” din Cluj-Napoca a aparut volumul intitulat „O istorie a secularizarii – De la Cetatea lui Dumnezeu la cetatea oamenilor – (sec. XIV-XVIII)”, semnat de Simona Nicoara. Autoarea, cadru didactic la Universitatea „Babes-Bolyai”, a abordat o tema pe cat de vasta pe atat de complexa, cu o staruinta si un profesionalism care rezida din intregul continut insumand peste 300 de pagini.
Fiind vorba despre un studiu extrem de laborios, apelam la introducerea autoarei pentru a edifica cititorii care afirma, printre altele: „Abordarea unei teme ca secularizarea nu priveste doar teologiile si Bisericile crestine, raporturile dintre ele, ci si descrierea unei evolutii intelectuale, culturale, precum si a relatiilor institutionale ale Europei din ultima jumatate de mileniu!. (…) Istoria secularizarii presupune urmarirea metamorfozelor dimensiunii socio-culturale, surprinderea "vicleniilor" istoriei, in legatura cu modificarea valorilor si a prioritatilor lor pe parcursul epocilor. Bisericile nu au scapat nici ele de regulile istoricitatii, iar dinamica crestinismului si-a pus amprenta in viata comunitatilor europene”.
Si numai din acest succint fragment ne putem da seama despre valoarea intrinseca a acestui volum-din doua preconizate – dedicat temei amintite, a secularizari. Si poate cititorul isi face o imagine si mai completa despre continutul volumului pus in discutie daca apelam si la cateva titluri de capitole si subtitluri. Cartea este structurata in patru mari capitole: „Despre vechi origini ale secularizarii”; „Alchimia teologico-politica (sec. XII-XV)”; „Timpurile unor mari schimbari (sec. XVI-XVII)”; „De la Cetatea lui Dumnezeu la cetatea oamenilor”.
De asemenea, unele subcapitole au titluri de-a dreptul incitante, pregatite sa capteze interesul cititorilor dintr-o sfera mai larga decat cei apropiati de istorie si religii: „Maretia stralucirilor ceresti. Ca o… magazie de fructe!”; „O liturghie grabita, pentru ca a fatat… iapa”; „Mariajul teologiei cu filosofia” etc. „Aceasta sinteza – ne mai spune autoarea, Simona Nicoara – este un efort de reconstituire istorica, pornind de la vechile origini ale secularizarii, dar mai ales de la frontierele dintre civilizatia medievala si cea moderna, atunci cand balansul a inclinat dinspre Cerul divin spre valorile si prioritatile mondene”.
Este un volum laborios, redactat intr-o maniera accesibila si un lexic adecvat, facandu-l captivant la lectura. Lucrarea are si meritul de a largi aria de cunoastere si cultura a cititorilor avizati si mai putin avizati intr-un domeniu atat de framantat de-a lungul unei perioade din istoria omenirii in jurul bisericilor si cultelor aparute in societatea umana, a raportului lor cu autoritatea de stat, a raportului dintre ele, dar si dintre laicitate si credinta.

Cele mai citite

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă