Peste 10 foste unitati militare sunt sistematic devalizate de hotii de fier vechi. De bine pazite ce sunt, bazele marinei si ale aviatiei sunt despuiate de tot ce inseamna metal, iar, mai nou, infractorii au inceput sa fure si gardurile. Oamenii angajati pentru a pazi aceste locatii nu pot face nimic pentru ca nu au cum sa acopere zecile de hectare pe care se intind fostele unitati militare.
Bazele armatei se impart in doua categorii: primele, care au avut norocul sa se invecineze cu alte locatii militare in functiune sau alte imobile populate, au scapat de hoti. Celelalte, construite in plin camp sau la marginea localitatilor, aproape ca nu mai sunt de recunoscut. Din prima categorie fac parte fosta baza de elicoptere Tuzla, parasita acum 6 ani, dar care se afla gard in gard cu sectia elicoptere Petromar, si recent abandonata unitate unde functiona Brigada 34 Mecanizata Dobrogea, care are norocul sa se invecineze cu aeroportul militar, bine pazit de fortele de ordine. Ar mai fi fostul Batalion 18 Tancuri Basarabi, unde s-a mutat un divizion de artilerie din Constanta, care, la randul sau, si-a abandonat vechea locatie din zona Badea Cartan. Si de aici s-a furat, insa este destul de dificil pentru hoti sa patrunda in perimetrul ingradit chiar pe sub ochii paznicilor.
Au furat tabla de pe acoperis
Cea de-a doua categorie de locatii parasite arata jalnic. Lasate in voia sortii, unitatile au fost si sunt devalizate sistematic, uneori chiar cu concursul celor care ar fi trebuit sa le pazeasca. Chiar la intrarea in Costinesti, pe partea dreapta a drumului, a functionat o mare unitate a marinei militare. In prezent, halele, caminele si micuta biserica sunt pazite de un singur paznic. In aceste conditii, incet-incet au inceput sa dispara obiectele metalice, tabla care inveleste acoperisul si… placile care formeaza un gard inalt. Cam in aceeasi situatie se afla si un fost depozit de munitie situat pe un drum laturalnic, in apropiere de comuna Nicolae Balcescu. Folosit de cateva ori de catre fortele americane care au executat misiuni in Romania pentru tranzitul de materiale, depozitul nu mai seamana deloc cu o unitate militara. In judet mai sunt alte cateva astfel de locatii, al caror aspect se modifica pe zi ce trece. Hotii au epuizat „rezervele” de fier vechi si materiale de constructii ale fostelor IAS si s-au reorientat rapid spre unitatile militare.
Salvarea patrimoniului, blocata de birocratie
Traian Cristea, primarul din Costinesti, a fost printre primii care au incercat sa salveze ceea ce a ramas din unitatile militare. Fosta baza a marinei, pentru ca despre ea este vorba, ar putea deveni in scurt timp un complex turistic occidental. Nu trebuie decat ca statul, mai exact MApN, sa transfere terenul in proprietatea autoritatii locale. Traian Cristea a precizat ca in prezent se asteapta unda verde din partea Executivului pentru ca procesul de cedare a unitatii sa fie finalizat. Primaria a initiat inca de anul trecut demersurile pentru „retrocedarea” activului, insa, asa cum se intampla de obicei in Romania, initiativele pozitive sunt „torpilate” de birocratie si interese obscure. Fosta locatie a marinei nu este singurul activ militar dorit de investitorii „civili”. Baza de elicoptere Tuzla a fost „solicitata” cu mai multi ani in urma de un investitor privat care dorea sa o transforme intr-un aerodrom de agrement. Pana la urma, satul de atate bete in roate, omul a abandonat proiectul, astfel ca garnizoana a ramas sa putrezeasca in continuare.