Christophe Hansen, noul comisar european pentru Agricultură, a subliniat necesitatea unui buget mai mare pentru Politica Agricolă Comună (PAC) în întâlnirile cu fermierii, desfășurate între 27 și 29 noiembrie la Bruxelles.
Hansen, care l-a succedat pe Janusz Wojciechowski, a afirmat că Europa trebuie să producă hrană de calitate, la un nivel competitiv, iar pentru aceasta este esențial un buget PAC robust.
„Trebuie să producem hrană de calitate în UE la un nivel competitiv, iar pentru asta avem nevoie de un buget PAC puternic, separat şi o să lupt pentru asta cu mandatul pe masă. Avem nevoie de cel puţin 1,5 mld. euro pentru fondul de criză faţă de 450 mil. euro cât a fost. Deficitul anual de investiţii în agricultură este de 62 md euro. Este nevoie de predictibilitate ca să se poată investi şi băncile să acorde finanţări”, a declarat Hansen, potrivit unui comunicat al Alianței pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).
În cadrul discuțiilor, Hansen a reafirmat importanța menținerii structurii PAC cu doi piloni (plăți directe și dezvoltare rurală) și sprijinul său pentru fermierii de toate dimensiunile, în special pentru fermele de familie.
De asemenea, el a susținut crearea unui mediu mai predictibil pentru a sprijini investițiile în sectorul agricol și a permis băncilor să acorde finanțări mai rapid.
Gestionarea riscurilor, un domeniu în care România a cerut sprijin
Hansen a răspuns pozitiv, spunând că vor exista măsuri mai flexibile pentru a sprijini fermierii și pentru a îmbunătăți infrastructura de apă, în scopul creșterii rezilienței în fața schimbărilor climatice.
Hansen a menționat că, între 2022 și 2023, sectorul agricol a reușit să reducă emisiile cu 2%, un progres semnificativ în comparație cu sectorul transporturilor, care a avut o scădere de doar 1%.
Comisarul a subliniat că UE trebuie să continue să progreseze în atingerea obiectivelor de sustenabilitate până în 2030 și să regândească condițiile comerciale pentru a menține competitivitatea producției agricole europene.