Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților
Organizația Expert Forum (EFOR) a atras atenția asupra lipsei de transparență, în ceea ce privește finanțarea campaniilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, subliniind faptul că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților, se arată într-un comunicat EFOR, transmis redacției România Liberă.
Deși AEP s-a angajat anterior să publice date săptămânal, aceste informații esențiale, disponibile pe platforma finantarepartide.ro, nu au mai fost actualizate pentru ultimele două săptămâni ale campaniei prezidențiale și prima săptămână a campaniei parlamentare. EFOR a solicitat pe 18 noiembrie explicații oficiale, însă nu a primit niciun răspuns. Informațiile actualizate, colectate după 8 noiembrie, nu sunt disponibile nici până acum pe site-ul AEP, deși ar fi trebuit să existe actualizări pe 15 noiembrie și 23 noiembrie.
Date incomplete despre finanțarea campaniilor
Ultimele informații disponibile arată că:
- Pentru alegerile parlamentare, candidații declaraseră contribuții de 68 milioane de lei, iar partidele 25 milioane de lei.
- Pentru prezidențiale, candidații au declarat 2,3 milioane de lei, iar partidele 73 milioane de lei, din care 62 milioane asociate PSD.
Aceste date se referă doar la primele săptămâni de campanie. Lipsa actualizărilor ridică semne de întrebare privind modul în care sunt gestionate informațiile financiare și cum se justifică utilizarea banilor publici în susținerea campaniilor electorale.
Organizația subliniază că publicarea periodică a datelor este esențială pentru ca publicul să înțeleagă cum sunt finanțate campaniile electorale și pentru a preveni eventualele abuzuri sau lipsa de conformitate cu legea.
EFOR transmite că nu a primit niciun răspuns oficial la solicitarea pe care a trimis-o către AEP, privind lipsa actualizării informațiilor, legate de veniturile și cheltuielile electorale. „Pentru alegerile din iunie, datele au fost publicate săptămânal, iar atunci cantitatea de informație era chiar mai mare, ținând cont de faptul că s-au organizat alegeri locale, la care a participat un număr mult mai mare de candidați”.
„Este esențial pentru transparența procesului electoral ca informațiile să fie publicate periodic exact în forma în care au fost transmise de către competitorii electorali. Eventualele erori pot fi corectate cu ocazia depunerii raportului final”, se mai arată în comunicatul EFOR.
„Considerăm că lipsa datelor privind cheltuielile competitorilor electorali afectează grav transparența campaniilor electorale și capacitatea publicului de a înțelege prin ce mijloace își susțin competitorii activitatea electorală„.
Reprezentanții EFOR mai afirmă că „informațiile privind cheltuirea unor sume semnificative – care se și rambursează parțial de la bugetul public – nu ar trebui ținută sub cheie în timpul campaniei, iar aceste date ar trebui să fie disponibile publicului cât mai rapid”.