Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Este prima creștere lunară din aprilie, impulsionată în principal de lucrările de infrastructură.
Construcțiile catalogate drept „inginerești”, precum poduri, autostrăzi sau alte proiecte majore, au fost motorul acestei creșteri, cu un avans de 8,3% în primele nouă luni ale anului.
În schimb, construcțiile rezidențiale au scăzut cu 24% în aceeași perioadă, iar cele de birouri, spații comerciale și logistice au înregistrat un declin de 4,4%.
Construcțiile de apartamente și case continuă să înregistreze scăderi puternice, confirmând trendul negativ început anul trecut. Dinamica reflectă o cerere scăzută pe piața imobiliară rezidențială.
Mai puțini bani europeni pentru investiții
Deși construcțiile de infrastructură au susținut sectorul, ritmul general este mai lent față de anul trecut, reflectat și în utilizarea fondurilor europene. În primele nouă luni din 2024, s-au cheltuit 26 miliarde de lei din fonduri europene, cu 6 miliarde de lei mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023.
Cheltuielile de capital din fonduri naționale au crescut, dar nu au compensat scăderea fondurilor europene.
Sectorul construcțiilor rămâne astfel unul contrastant: infrastructura susține activitatea, dar scăderile din alte segmente majore indică o încetinire generală.