2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieVolumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure

Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde 15 bănci care acoperă împreună peste 80% din piaţa de plăţi electronice fără card din România, clasament realizat din punct de vedere al activelor, scrie Agerpres.

Pe măsură ce vor finaliza etapele de implementare şi adaptare tehnologică, și restul instituţiilor bancare vor adera treptat, sunt de părere specialiștii. Astfel, se estimează că, în viitorul apropiat, serviciul va deveni disponibil pentru toţi clienţii bancari din România, asigurând o acoperire extinsă a acestui tip de plăţi rapide şi eficiente.

„Infrastructura de plăţi instant stă la baza execuţiei plăţilor iniţiate prin RoPay, primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul, prin care se efectuează plăţi direct de la un cont bancar la altul A2A, („account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias („proxy”) pentru IBAN. Prin RoPay se pot iniţia plăţi instant, atât între conturi aflate la bănci diferite, cât şi între conturi aflate la aceeaşi bancă. Clientela ţintă pentru RoPay o reprezintă consumatorii şi comercianţii interesaţi să efectueze şi să încaseze plăţi electronice instant cu eforturi şi costuri minime, în raport cu alte mijloace de plată”, precizează reprezentanţii Transfond.

Întrebaţi despre extinderea sistemului în România, aceştia au afirmat că principalul factor care poate influenţa extinderea sistemului de plăţi instant în România, este gradul de adaptare tehnologică a instituţiilor financiare.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă