15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternaționalPartidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale

Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui Herbert Kickl, un procent de 29,1%, cu aproape trei puncte înaintea Partidului Popular Conservator, care este cotat cu 26,2%, dar cu mult sub o majoritate, anunță BBC.

Partidul Libertății (FPÖ) a mai fost în Coaliție, dar Partidul Popular Conservator, clasat pe locul doi, a refuzat să participe la un guvern condus de acesta.

Principalul rival al lui Kickl, cancelarul în exercițiu, Karl Nehammer al Partidului Poporului (ÖVP), a spus că este „imposibil să formezi un guvern cu cineva care adoră teoriile conspirației”, mai notează BBC.

Aproximativ 6,3 milioane de austrieci au fost eligibili să voteze într-o cursă dominată de problemele migrației și azilului, precum și de inflație și războiul din Ucraina.

Secretarul general al Partidului Libertății, Michael Schnedlitz, a fost încântat de proiecțiile inițiale, declarând că „bărbații și femeile din Austria au făcut istorie astăzi” și a refuzat să spună ce fel de Coaliție ar încerca să construiască partidul său. Din cele 183 de locuri din Parlament, extrema dreaptă este pe cale să obțină aproximativ 57 de locuri, conservatorii 51 de mandate și social-democrați, 41.

Liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, le-a promis austriecilor să construiască „Fortăreața Austria”, pentru a restabili securitatea, prosperitatea și pacea. El a mai spus că vrea să devină Volkskanzler (cancelarul poporului), un termen cu ecouri de la Germania nazistă.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă