18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriCreștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o creștere de 80% față de aceeași lună a anului anterior. Această sumă a depășit chiar și nivelul creditelor ipotecare noi acordate în lei.

În primele șapte luni ale anului, creditele noi de consum în lei au atins niveluri record consecutive, datorită scăderii dobânzilor și creșterii veniturilor.

Dobânda anuală efectivă (DAE) la aceste credite a scăzut în iulie la 10,2%, comparativ cu peste 14% la începutul anului 2023, marcând cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

O parte din aceste credite de consum au fost folosite pentru rambursarea unor credite ipotecare, pentru intervenții chirurgicale sau pentru capitalizarea unor firme, potrivit analiștilor.

Economia României, influențată în continuare de consum

Creșterea consumului a rămas un factor important în evoluția economiei României în prima parte a anului, alături de majorarea vânzărilor cu amănuntul și a salariilor.

Cumulat, volumul creditelor noi de consum în lei în primele șapte luni din 2024 a depășit 28 miliarde lei, înregistrând un avans de 70% față de aceeași perioadă din 2023.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă