27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSănătate„Nephro“ – Primul film românesc despre viața pacienților dializați, lansat online

„Nephro“ – Primul film românesc despre viața pacienților dializați, lansat online

„Nephro“, un scurtmetraj care explorează realitatea dificilă a pacienților aflați în dializă, a fost lansat online ca parte a unei campanii de conștientizare.

Filmul, regizat de Claudiu Mitcu și scris de Ana Rinderu și Radu Pilat, subliniază importanța relațiilor interumane în procesul de recuperare și susținere emoțională pentru pacienții aflați în dializă.

Evenimentul de lansare a inclus o discuție cu echipa filmului, cadre medicale și pacienți, punând accent pe mesajul central al producției: dializa nu înseamnă sfârșitul vieții, ci adaptarea la o nouă realitate.

În rolurile principale, Silvana Negruțiu și Șerban Pavlu aduc la viață povestea Ancăi, o tânără pacientă, și a tatălui său, Vlad, care se regăsesc după ani de separare.

Legăturile formate în centrele de dializă, surse puternice de sprijin emoțional

Filmul evidențiază provocările cu care se confruntă pacienții dializați și subliniază ideea că legăturile formate în centrele de dializă pot deveni surse puternice de sprijin emoțional.

„Când am aflat că oamenii vin de trei ori pe săptămână și petrec câte cinci ore împreună, mă gândeam cam cât de des s-a întâmplat asta în familia mea: să avem trei zile pe săptămână în care să stăm cinci ore împreună. Niciodată. Cred că sunt puține familiile care reușesc să adune aceste 15 ore pe care să le petreacă exclusiv împreună. Este mai mult decât o familie. Oamenii te întâmpină cu o asemenea căldură că, atunci când am ajuns acolo pentru a filma, aveam senzația că mă știu de-o viață cu cei de la centru“, a spus Silvana Negruțiu, actrița principală.

Dializa, o procedură esențială pentru pacienții cu Boală Cronică de Rinichi în stadii avansate, le permite acestora să ducă o viață aproape normală, dacă respectă tratamentul. Fresenius NephroCare, partenerul principal al filmului, oferă servicii de dializă în centre din toată țara, pacienții având dreptul de a alege centrul de tratament în baza legislației CNAS.

„Ne-am dorit ca acest film să ajungă la publicul larg, iar acesta să conștientizeze potențialul grav al Bolii Cronice de Rinichi și, recunosc, că acest film a pus în valoare relațiile interumane. Cred că este important să se știe că dializa nu înseamnă sfârșitul vieții și că poți avea o viață aproape normală chiar și în aceste condiții“, a menționat dr. Raluca Scutelnicu, Marketing Manager Fresenius NephroCare România.

„Nephro“ poate fi vizionat online pe canalul de YouTube Fresenius NephroCare România, oferind publicului o perspectivă autentică asupra vieții pacienților dializați și a relațiilor care le oferă sprijin.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Adevărul ascuns sub praful poluării

București este a treia cea mai poluată Capitală din UE, conform Agenției Europene de Mediu. Un raport, coordonat de Deutsche Umwelthilfe acuză România și...

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă