19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDigitalizarea serviciilor publice: 60 de servicii vor funcționa online până în 2026,...

Digitalizarea serviciilor publice: 60 de servicii vor funcționa online până în 2026, anunță ministrul de resort

Până în 2026, România va avea cel puțin 60 de servicii publice disponibile în format digital, conform declarațiilor ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan. Acesta a anunțat că dosarul cu șină va deveni istorie odată cu implementarea completă a cloud-ului guvernamental și migrarea bazelor de date ale statului în acest sistem.

Ministrul Digitalizării a subliniat că, până la finalul anului 2024, va fi lansată Aplicația Unică a statului, care va permite cetățenilor să acceseze diverse servicii publice online. Un exemplu este posibilitatea de a verifica stadiul contribuțiilor pentru pensie și perioada rămasă până la pensionare.

„În iarna aceasta vom avea o variantă beta a Aplicaţiei Unice, pentru a o testa, pentru a vedea primele cinci servicii cum sunt primite de către oameni, să facem o aplicaţie care să fie folosită simplu şi intuitiv. Până în septembrie 2025, va fi implementată integral aplicaţia unică a statului, care va avea cel puţin 30 de servicii, iar până la finalul lui 2026, minimum 60 de servicii, toate pe telefon”, a declarat Ivan.

Utilizatorii vor putea primi notificări, de exemplu, când expiră permisul de conducere sau alte documente importante.

Votul electronic mai are de așteptat

Referitor la votul electronic, ministrul Ivan a menționat că este încă prea devreme pentru implementarea acestuia în România, invocând riscuri legate de securitatea cibernetică. El a dat exemplul Elveției, care a experimentat votul prin telefon, dar a început să renunțe la această opțiune din cauza potențialelor atacuri cibernetice.

„Ca să ne asigurăm, deocamdată nu suntem stabiliţi că va fi o prioritate zero pentru noi. Mai avem foarte mult de lucru până ajungem acolo. Aşa că, de la permise, buletine, paşapoarte, înmatriculare de maşini, obţinerea pensiei, a permisului, a certificatului de naştere, de căsătorie, documente de studii, sunt pregătite pentru a fi migrate în cloud,” a adăugat ministrul Digitalizării.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă