18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFondurile de pensii Pilon II, printre cei mai mari investitori la Bursa...

Fondurile de pensii Pilon II, printre cei mai mari investitori la Bursa de Valori București

Fondurile de pensii private Pilon II, care includ nume precum NN Pensii, Allianz-Ţiriac Pensii Private și BCR Pensii, au devenit unii dintre cei mai mari investitori de pe Bursa de Valori București (BVB).

Printre cele mai mari investiții ale acestora se numără acțiuni la Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz și BRD, conform datelor publicate de Ziarul Financiar.

Cele cinci companii menționate cumulează o valoare de 26,3 miliarde de lei din totalul de 34,9 miliarde de lei gestionat de fondurile Pilon II, reprezentând o pondere de 75%.

Contribuțiile lunare ale salariaților români, care sunt de 4,75% din venitul brut, ajung în medie la 1,2-1,3 miliarde de lei, din care 25-30% sunt investite în acțiuni, iar restul în titluri de stat și alte instrumente financiare precum obligațiuni sau depozite.

Deținerile din capitalul social al companiilor

În ceea ce privește deținerile din capitalul social al companiilor, fondurile Pilon II controlează 26,1% din Banca Transilvania, 13,3% din Petrom, 24,3% din Electrica, precum și procente semnificative din BRD și Romgaz.

Aceste investiții urmăresc generarea de randamente pentru contribuabili pe termen lung, consolidând prezența fondurilor de pensii pe piața de capital din România.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Planul Roșu de Intervenție activat la un hotel din stațiunea Olimp

Planul Roșu de Intervenție a fost activat, în această dimineață, din cauza stărilor de rău prezentate de mai multe persoane aflate la Hotel Crișana,...

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă