5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialConcerte si expozitii

Concerte si expozitii

Orchestra Nationala de Tineret revine in atentia publicului bucurestean
Festivalul international "Enescu si muzica lumii", ce se desfasoara la Sinaia intre 8 si 19 august 2009, a ajuns la cea de a 10-a editie.
Cele 12 zile ale festivalului vor fi destul de incarcate. Iubitorii muzicii clasice (in special cei aflati in vacanta la munte, dar si cei care vor veni in weekend) au ocazia sa ia parte la serile de muzica (de la cea traditionala sud-americana pana la cea clasica), poezie si dans (de la swing la bossa nova) in interpretarea unor tineri artisti ai scenei lirice.
Concertele se vor desfasura la Sinaia, Campina, Busteni, Predeal, Brasov si Bucuresti.
Un bun prilej de a aprecia reusita acestei initiative si mai ales de a aduce in atentia melomanilor prezenta pentru a doua oara pe podiumul de concert a Orchestrei Nationale de Tineret.
Infiintata la initiativa maestrului Cristian Mandeal, orchestra este alcatuita din 70 de tineri, intre 16 si 25 ani, selectati la nivel national. Acestia s-au pregatit pentru concerte cu profesori si artisti de renume international, precum Liviu Prunaru – vioara, Marius Nichiteanu – viola, Marin Cazacu – violoncel, Dorin Marc – contrabas si Adrian Petrescu – suflatori. Programul concertelor ce vor avea loc sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, in 17 august la Busteni si in 18 august, ora 19.00, pe scena Ateneului Roman, va cuprinde: George Enescu – Rapsodia a II-a; Felix Mendelssohn Bartholdy – Concertul pentru vioara in mi minor, solist Ilian Garnet din Repu­blica Moldova, si Antonin Dvorak – Simfonia nr. 8. Aceasta succinta prezentare reprezinta o invitatie ca, in plina vara, cei care iubesc muzica simfonica sa vina la Ateneul Roman pentru a asculta un program minunat in interpretarea unor muzicieni ce reprezinta viitorul marilor noastre orchestre simfonice.

Orchestra Nationala de Tineret
Dirijor Cristian Mandeal.
ATENEUL ROMÂN (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.312.29.83)

Marti, 18 august, ora 21.00. Pret bilet: 26 – 34 lei.

 

 

Expozitii
"De la Independenta la Marea Unire" Romanii la razboi
Fotografie. Expozitia ilustreaza modul in care ro­ma­nii au participat la cele trei razboaie: Razboiul ruso-romano-turc – Razboiul de Independenta (1877-1878), Razboiul Balcanic – razboiul "fulger" impotriva Bulgariei (1913) si Razboiul Mondial (1916-1919). Imaginile redau vizitatorilor imaginea ofiterului, soldatului, a personalului sanitar, a populatiei civile si chiar a aliatilor si adversarilor straini, in cadrul acestor evenimente care au marcat decisiv soarta Romaniei.
MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 12, tel. 021.315.82.07) – Expozitia este deschisa pana pe 15 august.

"Disobedience. An ongoing video archive"
Instalatie video. Expozitia reflecta relatia dintre practicile artistice si nesupunerea civila si sociala. Inceput in 2005, proiectul este un ghid al geografiei protestelor recente, de la miscarile sociale din Italia (1977), la actiunile anti-globaliste de dinainte si dupa evenimentele de la Seattle. "Disobedience" este o investigare a practicilor activismului artistic, dezvoltate la nivel global, incepand de la caderea blocului comunist si pana la evenimentele din 11 sep­tembrie 2001.
MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA (Str. Izvor nr. 2-4, Palatul Parlamentului – aripa E4, tel. 021.318.91.37) – Expozitia este deschisa pana
pe 30 august.

ZOE VIDA PORUMB    
"Obiect textil si broderie"

Tapiserie. Expozitia este o retrospectiva dupa mai bine de 40 de ani de cercetare si creatie pe suport textil, evocand cele peste 70 de prezente plastice pe simeze romanesti si europene ale autoarei.
MOGOSOAIA – CENTRUL CULTURAL PALATELE BRÂNCOVENESTI (Str. Valea Parcului nr. 1, jur. Ilfov, tel. 021.350.66.20) – Expozitie deschisa pana pe 18 august. Cei interesati vor avea la dispozitie un autobuz la orele 16 si 17, cu plecare din fata statiei de metrou 1 Mai.

FotoAvia 2009
Fotografie. Expozitia vernisata cu ocazia Zilei Aviatiei cuprinde fotografii ce au ca subiect aviatia militara, civila si sportiva. Astfel, cele 50 de exponate cuprind imagini cu aeronave din toate categoriile: avioane, elicoptere, aeronave ultrausoare, planoare etc.
MUZEUL AVIATIEI (Str. Fabrica de Glucoza nr. 2-4, tel. 021.222.40.03) – Expozitia este deschisa pana pe 20 septembrie.

"Solidari cu Romania"
Fotografie. Cinci polonezi au venit in Romania lui decembrie 1989 pentru a aduce ajutoare si au plecat incarcati cu impresii pe care le-au imortalizat pe banda si pe film. Acum au revenit, aducand cu ei imagini pe care noi fie ca nu le-am vazut, fie le-am vazut altfel.
SIGHETUL MARMATIEI – Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei (Str. Corneliu Coposu nr. 4, jud. Maramures, tel.026.231.68.48) – Expozitie deschisa pana pe 31 august.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă