5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialConcerte si expozitii

Concerte si expozitii

Suzanne Vega la Bucuresti

Suzanne Vega aduce muzica sa electronica, inspirata din ritmurile de folk, la Bucuresti, intr-un concert ce va avea loc la Sala Palatului, in data de 16 iulie 2009.

Publicul meloman si fanii artistei vor avea ocazia sa reasculte, de aceasta data live, hiturile "Luka" si "Tom’s Dinner". In deschiderea concertului, Ioan Gyuri Pascu va sustine un recital de zile mari.

Recunoscuta ca una dintre cele mai importante compozitoare din generatia sa, Suzanne Vega a facut parte dintre prota­gonistii revitalizarii muzicii folk la inceputul anilor ’80, cand, acompaniata doar de chitara proprie, a cantat ceea ce a fost catalogat drept folk contemporan sau neo-folk.

Apreciata de mica
Nascuta pe 11 iulie 1959 in Santa Monica, California, artista a inceput sa cante la chitara de la varsta de 11 ani, iar la 14 ani a inceput sa compuna. Cu toate ca era atrasa de muzica, in liceu a studiat dansul. In perioada adolescentei a inceput sa cante prin cafenele si in cadrul festiva­lurilor folk. Purtand stampila unui povestitor de exceptie care "a observat lumea cu un ochi poetic", cantecele sale s-au concentrat asupra vietii de la oras, oamenilor obisnuiti si asupra subiectelor din lumea reala. Inca de la lansarea primului sau album in aprilie 1985, artista a sustinut concerte sold-out in cele mai cunoscute sali de concerte ale lumii. Albumul sau de debut, intitulat sugestiv "Suzanne Vega" a devenit foarte popular in Marea Britanie, datorita piesei "Marlene on the Wall", care a fost premiata cu un disc de platina. Muzica ei este usor de recunoscut, la fel de diferita, serioasa si creativa ca si atunci cand vocea sa a fost auzita pentru prima data la radio, in urma cu 20 ani.

"Luka", este cel mai cunoscut hit al artistei (piesa care de altfel i-a adus Suzzanei premiul MTV "pentru cea mai buna artista"), fiind un cantec ce a intrat in dia­lectul cultural ca fiind singurul hit ce a fost scris vreodata din perspectiva unui baietel abuzat, iar "Tom’s Diner" ramane unul dintre cele mai difuzate si mai fredonate cantece. Suzanne Vega a fost numita "mama mp3-ului", dupa ce programatorul german Karlheinz Brandenburg, preocupat sa dezvolte tehnologia ce avea sa fie cunoscuta ca mp3, a descoperit ca vocea lui Suzanne era mo­delul perfect pentru testarea puritatii compresiei audio. Astfel Suzanne si-a castigat aceasta porecla inedita.

In 2007, artista a lansat albumul "Beauty And Crime", in memoria fratelui sau, dar si a victimelor de la 11 septembrie. Albumul a primit aprecieri foarte bune din partea criticilor de specialitate, fiind rasplatit cu un premiu Grammy. In prezent se afla in distributie si in Romania.

Pretul biletelor este cuprins intre 75 si 250 lei (in functie de pozitia in sala) se pot achizitiona de la magazinele Diverta, Muzica si Germanos, iar acesta sau online, pe www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, www.eventim.ro.

SUZANNE VEGA
Concert
SALA PALATULUI (Str. Ion Campineanu nr. 28, tel. 021.315.73.72) – Miercuri, 16 iulie, ora 20.00. Pret bilet: 75 – 250 lei.

EXPOZITII
"Fragility of Being"
Arta fotografica si video. Expozitia cuprinde fotografii si creatii video ce poarta semnatura a 33 de artisti ale caror opere sunt incluse in Colectia de fotografie a Austriei, gazduita de Muzeul de Arta Mo­derna din Salzburg.
MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA (Str. Izvor nr. 2-4, Palatul Parlamentului – aripa E4, tel. 021.318.91.37) – Expozitie deschisa pana pe 16 august.

MIRELA HAGIU, HELLENE-DIANA NEAGU, STEFAN CURELARU
"Per aspera ad astra"
Pictura. Expozitia pune in valoare actul artistic, si nu putinele gesturi generatoare de sens. Astfel, lucrarile celor trei artisti au ca tema tentatia lumii arhetipale de dinaintea caderii lui Adam.
INSTITUTUL IRECSON (Calea Victoriei nr. 2, tel. 0722.239.585) – Expozitie deschisa pana pe 21 iulie.

"Dantele si broderii" (foto 2)        
Obiecte de broderie. Publicul vizitator este invitat la o reintalnire cu povestea "Cine coase si desface are tot timpul ce face… si iarna si iar vara…". Privite in oglinda, lazile de zestre, cuferele, camerele de oaspeti, nu doar depozitare ci si elemente ale unor arheologii subiective, sunt din ce in ce mai rare.
MUZEUL TARANULUI ROMÂN (Sos. Kiseleff nr. 3, tel. 021.317.96.61) – Expozitie deschisa pana pe 25 iulie.

AURELIA MIHAI
"The Social Being Of Truth"
Video. Expozitia cuprinde sapte piese video, reali­zate intre 2002 si 2008, lucrari ce i-au adus artistei numeroase distinctii internationale. In selectia acestora artista foloseste diverse mecanisme si strategii, relevante pentru intelegerea relatiei dintre arta si societate.
MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA (Str. Izvor nr. 2-4, Palatul Parlamentului – aripa E4, tel. 021.318.91.37) – Expozitie deschisa pana la 30 august.

ZOE VIDA
"Obiect textil si broderie"

Tapiserie. Expozitia cuprinde o retrospectiva dupa mai bine de 40 de ani de cercetare si creatie pe suport textil, evocand cele peste 70 de prezente plastice pe simeze romanesti si europene ale autoarei.
MOGOSOAIA – CENTRUL CULTURAL PALATELE BRÂNCOVENESTI (Str. Valea Parcului nr. 1, jud. Ilfov, tel. 021.350.66.20) – Expozitie deschisa pana la 30 iulie.

"Apa, focul, pamantul si sarea"
Medicina populara romaneasca
Expozitia cuprinde zeci de plante utilizate in medicina populara, piesele in care se pregateau acestea pentru a deveni leacuri, dar si cele folosite pentru cules. Astfel, in cadrul expozitiei, vor mai putea fi vazute obiecte folosite in ritualurile magice, pe care, in anumite perioade ale anului, le indeplineau colindatorii sau personajele ce stra­bateau satele "cu ursul".
SLOBOZIA – MUZEUL NATIONAL AL AGRICULTURII (Bd. Matei Basarab nr. 10, jud. Ialomita, tel./fax: 0243.231.991) – Expozitie deschisa pana la 24 septembrie.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă