Sume de bani care ajung la sute de mii de euro şi seifuri găsite printre dărâmături, după cutremurul devastator şi tsunami-ul din nord-estul Japoniei, din 11 martie, au fost aduse la poliţie, căreia îi revine responsabilitatea de a identifica proprietarii, relatează Kyodo, citată de Mediafax.
„Bani şi alte obiecte de valoare sunt aduse în mod constant la secţiile locale de poliţie” de către supravieţuitori şi echipele de salvare, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Miyagi, una dintre prefecturile cele mai afectate de catastrofă.
El a adăugat că este încă dificil de estimat valoarea, dar „zeci de milioane de yeni” au fost deja strânşi de autorităţile din Miyagi şi prefectura vecină Iwate.
Potrivit legii japoneze, oricine găseşte bani sau un obiect le poate păstra dacă proprietarul nu s-a sesizat timp de trei luni.
Directorul Institutului japonez pentru prevenirea dezastrelor, Takehiko Yamamura, le-a cerut autorităţilor să prelungească această perioadă legală pentru regiunea devastată Tohoku şi să le permită poliţiştilor să deschidă seifurile pentru a încerca să identifice proprietarii.
Recent, un bărbat în vârstă de 69 de ani s-a prezentat la postul de poliţie din Ishinomaki cu un rucsac negru găsit în interiorul casei sale după tsunami, a povestit Kyodo.
Acesta conţinea 100.000 de yeni (800 de euro) şi un permis de conducere pe numele unei femei. „Din fericire, ea a supravieţuit”, a declarat sexagenarul, care a renunţat la dreptul său.
Poliţia din Miyagi estimează la mai puţin de 10% numărul cazurilor în care banii au putut fi restituiţi proprietarilor. „În absenţa documentelor, este imposibil să îi identificăm„, a explicat un poliţist.