Primaria Iasi pregateste o supriza de proportii iesenilor chiar de Sarbatorile Iasiului: biruri crescute. Impozitele aplicate firmelor vor creste cu 40%, Consiliul Municipal Iasi hotarand jupuirea patronilor chiar in prima zi a Sarbatorilor Iasiului, pe 10 octombrie.
Astazi si maine sunt programate intalnirile comisiilor de specialitate ale CL, care vor stabili daca impozitele vor fi majorate cu 40%, asa cum doreste primarul PSD, Gheorghe Nichita.
Criza acuta de cuttere si surubelnite mici
Hotii de buzunare s-au strans la Iasi din toata Romania, aceasta perioada fiind dedicata dotarilor de ultima ora si antrenamentelor in tramvaie si maxi-taxi. „Nu mai avem cuttere de doua zile. Cred ca hotii de buzunare le-au cumparat. Nici celelalte librarii nu mai au acest produs. Taie foarte bine posetele si gecile de piele. Maine (luni – n.r.) vom face o comanda de 300 de cuttere si sper sa mai gasim in depozit”, a declarat Maria Dumbrava, sefa de tura la libraria din Piata Unirii. Bazarul iesean a fost luat ieri cu asalt de o multime pestrita si dubioasa care a facut sa dispara de pe tarabele vanzatorilor toate surubelnitele mici, folosite in chip de speraclu pentru spargerea autoturismelor. Tramvaiele, autoutilitarele maxi-taxi si celelalte mijloace de transport din Iasi s-au transformat in aceste zile in tabere de instructie si antrenament pentru sutii din toata tara, ei exersand acum ultimele tehnici in domeniu. Politia a inregistrat in aceasta perioada o scadere dramatica a furturilor, majoritatea hotilor abtinandu-se de la fapte antisociale. „Nu mai furam nimic acu'. Daca ne baga la racoare, pierdem cea mai profitabila perioada din an. Suntem cuminti acum”, ranjea un hot cunoscut care vegeteaza la statia „Piata Chirila” din Tatarasi.
Program religios incarcat la sarbatoarea Cuvioasei Parascheva
Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va prilejui, la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, un program liturgic deosebit, accentuat si de aducerea unui fragment din moastele Sfantului Apostol Pavel la Iasi. Incepand de duminica, cand vor fi aduse din Grecia sfintele moaste ale Sfantului Apostol Pavel din Grecia, si pana pe 16 octombrie, pe langa slujbele zilnice, vor fi oficiate slujbe de priveghere si vor fi citite acatiste. „In zilele care vor urma, se vor face diferite slujbe, iar joi la ora 9.00 vor fi scoase din catedrala moastele Sfintei Cuvioase si ale Sfantului Apostol Pavel. S-a stabilit un traseu diferit fata de anii trecuti: se va iesi din curtea Catedralei pe poarta dinspre strada Crisan, apoi se va merge pe strada Sfantul Andrei, pana la biserica ce poarta acest hram. Acolo se va face o oprire si se va oficia o slujba speciala, denumita ectenie. De la Biserica Sfantul Andrei se va merge pe strada Palat, pana in fata Palatului Culturii, la Crucea Eroilor. Acolo va avea loc un scurt ceremonial in care vor fi predate moastele Sfantului Apostol Pavel de catre preotii greci. De la Palatul Culturii, alaiul se va intoarce la Catedrala, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Raclele cu Sfintele Moaste vor fi asezate la intrarea in Catedrala, ca in fiecare an”, a precizat parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi. In ziua Cuvioasei Parascheva, Sfanta Liturghie va fi oficiata de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu zeci de arhierei, stareti si preoti. La sfarsitul Sfintei Liturghii va avea loc proclamarea canonizarii Mitropolitului Dosoftei, urmata de rugaciunile adresate Cuvioasei Parascheva pe treptele Catedralei, asa cum se face in fiecare an. Municipalitatea s-a pregatit pentru temperaturile scazute din timpul noptii, angajatii Primariei Iasi urmand sa imparta ceai pelerinilor. „Au fost deja pregatite toate produsele necesare pentru cele 2.000 de portii de ceai. Am cumparat plicuri de ceai de tei, zahar si pahare de plastic. Totul a costat in jur de 30 de milioane lei”, a declarat Ciprian Chirita, coordonatorul Directiei de Control a Primariei Iasi.