13.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialOrgane vandute pentru o bucata de paine

Organe vandute pentru o bucata de paine

„23 ani, sanatos, analize la zi, donez rinichi sau ficat, grupa AB, RH pozitiv”.
Asa suna unul dintre zecile de anunturi care se gasesc pe Internet prin care oamenii isi scot la licitatie sanatatea. Costul unui rinichi, cel mai „tranzactionat” organ, este, de regula, intre 2.500 si 10.000 de euro.

Ilegalitati pe banda rulanta

Donarea de organe in schimbul unor sume de bani este insa ilegala. Cu toate acestea, numarul de procese penale existente pe rolul instantelor din tara nu este echivalent cu numarul real de cazuri de trafic de rinichi. De exemplu, in decurs de doar trei saptamani noua clujeni au dat anunt ca renunta la un rinichi contra unei sume de bani. Dintre acestia, patru si-au gasit cumparator.
In cei 15 ani trecuti de la Revolutie, la Judecatoria Cluj-Napoca a ajuns un singur dosar – care se afla pe rol – al unui tanar acuzat de trafic de organe, dupa ce in urma cu patru ani si-a vandut un rinichi unui cetatean sarb, pentru suma de 26.000 de marci.

„Nu am nimic altceva de vandut”

Cei care isi vand organele o fac pentru ca au nevoie de bani. „Am 35 de ani, nu am locuinta si am un copil de 10 ani pe care trebuie sa-l cresc. Tocmai mi-am pierdut serviciul si rude in viata nu mai am. Nu ma am decat pe mine, nimic altceva de vandut”, spune trista una dintre donatoare. Am telefonat ca un posibil cumparator, dar deja se gasise o noua „locuinta” pentru rinichiul clujencei. Pretul la care si-a vandut organul este de 100 de milioane de lei, putin peste 2.500 de euro.
Mai numeroase insa decat anunturile donatorilor sunt cele ale cumparatorilor. Am raspuns unui anunt dat de o doamna de 36 de ani. Prima ei intrebare a fost cati ani am si de ce imi vand rinichiul. Am raspuns ca vorbesc in numele unui prieten de 23 de ani. Ea a explicat ca nu doreste rinichiul unui tanar. „In decurs de 20 de ani o sa ajunga si el la dializa, ca si mine. E tanar, poate face rost de bani si altfel. Sa mearga la capsuni, in Spania”, mi-a raspuns ea. „Caut pe cineva mai in varsta”, a incheiat femeia.

Vanzatorii se ascund de ochii lumii

Toate aceste tranzactii au loc in spatele politistilor. Sunt rare cazurile in care acestia ancheteaza persoane acuzate de trafic de organe. Aceasta si din cauza ca, daca o persoana si-a dat rinichiul de bunavoie, primind si niste bani, si nu se simte prejudiciata, nu va fi foarte interesata de colaborarea cu oamenii legii.
Totodata, nu poate fi vorba despre primirea unor despagubiri pentru victimele traficului de organe, atat timp cat nimeni nu apeleaza la instanta sau la organele de ancheta ca sa denunte prejudiciul care i-a fost adus, in urma unei operatii de transplant. Procurorii pun insa problema si invers, adica si donatorul este considerat infractor.

Judecat pentru ca si-a vandut un rinichi

Un exemplu in acest sens este cazul tanarului acuzat de trafic de organe, care este pe rol la Judecatoria Cluj-Napoca. Acesta si-a vandut, in urma cu patru ani, un rinichi unui cetatean sarb, contra sumei de 26.000 de marci. In timp ce procurorii sustin ca inculpatul a incalcat legea si pentru aceasta risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre un an si trei ani, avocatul apararii ridica multe semne de intrebare privitoare la moralitate.
Robert Orban Mihaly, de 30 de ani, a iesit in 2001 din inchisoare si nu avea nici o sursa de existenta. Era disperat, fara nici o modalitate de a-si castiga painea. Acesta si-a vandut un organ, care a salvat viata unui om. Potrivit anchetatorilor, in urma cu patru ani, barbatul a fost inchis pentru furt. Dupa cateva saptamani, el a cerut eliberarea din penitenciar, invocand motive de sanatate. Comisia de medici care l-a examinat si i-a aprobat eliberarea din detentie a descoperit ca acestuia ii lipseste un rinichi. Luat la intrebari, tanarul a recunoscut ca si-a vandut un rinichi.
Mihaly le-a spus anchetatorilor ca luase legatura cu o anume Maria Pop din Cluj, care, la randul ei, l-a prezentat cetateanului sarb. Dupa ce s-au inteles la pret, tanarul ar fi fost dus cu masina de un prieten la o clinica privata din Austria, unde i-a fost prelevat organul.

Retea internationala de traficanti

Anchetatorii banuiesc ca in spatele afacerii se ascunde o retea de traficanti de organe care actioneaza in mai multe tari din Europa. Intre timp, clujeanul care si-a donat rinichiul a fost reincarcerat pentru a-si ispasi pedeapsa pe care o primise pentru furt calificat.
Politistii au afirmat ca Maria Pop, cea care l-ar fi pus in legatura cu cetateanul sarb, s-ar afla in prezent in Portugalia, dar va fi adusa la proces cu mandat. Robert Orban Mihaly, care in prezent se afla inchis la Penitenciarul Gherla, risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre un an si trei ani pentru trafic de organe.
Riscul la care se supun donatorii de organe nu poate fi masurat in bani. „Daca, de exemplu, donezi un rinichi, rinichiul care a ramas preia si treaba celuilalt, care astfel se supraincarca. La un moment dat poate ceda si se poate ajunge la dializa, insuficienta renala cu dializa sau transplant renal”, a explicat doctorul Ioan Figan, directorul Spitalului de Copii.
In afaceri se spune ca cererea justifica oferta. In acest caz, solicitarea vine de la oameni care sunt pusi in situatia sa aleaga intre viata si moarte. Nici donatorul nu poate fi considerat insa criminal. Chiar daca ofera acest rinichi contra unei sume de bani, este limpede ca face aceasta din cauza unor probleme si a unor conditii care ii impun sa procedeze astfel. In timp ce unul plateste pentru un organ ca sa nu moara, altul este nevoit sa si-l vanda ca sa iasa din saracie.

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce intensitate a avut

Un cutremur s-a produs duminică, 29 septembrie, la ora locală 15:23, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă