0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialDoi infirmi, tarati de patru ani prin tribunale

Doi infirmi, tarati de patru ani prin tribunale

De peste patru ani, o familie din comuna Cotnari, judetul Iasi, este distrusa ireversibil de cinismul autoritatilor. O tragedie cumplita, petrecuta din vina unor angajati de la Directia Drumurilor Nationale Valcea, a lasat infirmi pe vecie doi oameni in puterea varstei. Autoritatile nu numai ca asista impasibile la chinurile sfasietoare prin care trec acestia, dar ii sfideaza cu artificiile judiciare pentru a-si pierde orice drept la despagubiri. Pentru ca statul trebuie sa plateasca peste 7 miliarde de lei vechi despagubiri, doi oameni infirmi, in carucior cu rotile, sunt plimbati prin tribunalele Romaniei de la Iasi la Ramnicu Valcea, la Pitesti si Bucuresti. Intre timp, fabricantii de proteze incaseaza sute de milioane pe niste surogate, pentru care sotii Nicu au facut sase drumuri la Targu Mures. Protezele ii ranesc si le transforma viata intr-un film de groaza, imposibil de imaginat.

Striviti sub sute de tone de stanca

Pe 13 august 2002, concediul familiei Nicu pe Valea Oltului s-a transformat intr-un cosmar ingrozitor. Ion (58 de ani) si Ioana Nicu (57 de ani) impreuna cu nepotica lor, Alexandra, de numai 4 ani, se aflau in masina, urmand sa ajunga la parintii lor din comuna Ladesti, Valcea. Pe raza localitatii Brezoi, viata familiei Nicu s-a transformat intr-o tragedie perpetua, care-i va insoti pana inchid ochii. „Pe unul din versantii de pe marginea soselei, Directia de Drumuri Nationale facea lucrari de consolidare. Cativa alpinisti erau catarati la peste 10 metri deasupra soselei sfaramand o stanca cu pichamerele. Seful lor de echipa oprise circulatia si toti asteptam sa se incheie lucrarile. La un moment dat, alpinistii au luat o pauza si si-au oprit uneltele. Seful de echipa a dat drumul la circulatie…”, povesteste Ion Nicu.
Stanca, in greutate de cateva sute de tone, s-a pravalit peste masina lor, fiarele contorsionate prinzand picioarele ocupantilor locurilor din fata. Nepotica Alexandra Nicu (4 ani) a fost lovita de puhoiul de pietre, manutele copilului fiind rupte, mai multe pietre lovindu-i capul. Din acest moment, supravietuitorii tragediei traiesc un cosmar vesnic.

La un pas de moarte in elicopter

Imediat dupa accident, victimele au fost internate la Spitalul Judetean Valcea, unde lui Ion Nicu i s-au amputat ambele picioare, un pic mai sus de glezna, iar Ioana a ramas fara piciorul drept. „Am fost tratati foarte bine la Valcea, dar baiatul nostru dorea sa fim tratati la Clinica de Ortopedie de la Iasi, unde mai aveam cunostinte si eram mult mai aproape de casa. Am platit 100 de milioane lei pentru un elicopter sanitar de la Craiova”, a spus Ion Nicu. Peripetiile groaznice pe care le-au trait in masinaria infernala pe care o platisera nu pot fi descrise in cuvinte. In timp ce aparatul survola Romania, balamalele usii au cedat si, la cel mai mic balans, Ion si Ioana Nicu puteau sa zboare in hau. Pilotii, nefamiliarizati cu traseul, au confundat Prutul cu Siretul si elicopterul a aterizat in Republica Moldova, in loc sa ajunga pe Aeroportul Iasi. Disperati, singuri intr-o padure din Basarabia, cei doi nefericiti au reusit sa ia legatura cu cei de acasa: „Subprefectul de Iasi ne-a ajutat si ne-a scapat viata. A trimis de la Iasi doua ambulante cu butoaie cu kerosen, pentru ca elicopterul ramasese fara combustibil. Nimeni din Republica Moldova nu ne-a ajutat. Speriati ca puteau fi trasi la raspundere, pilotii craioveni au evitat Aeroportul Iasi, unde ii asteptau autoritatile, si au aterizat pe imasul Aeroclubului "Moldova" Iasi. Acolo ne-au spus sa declaram ca o ambulanta a intrat in usa elicopterului si de aceea se strambase si zburase din balamale”, isi aminteste cu groaza Ion Nicu. Din cauza intarzierilor, piciorul mai lung al lui Ion s-a infectat si a fost din nou amputat. Omul si-a pierdut genunchiul, proteza urmand sa fie dubla la pret din aceasta cauza.

Plimbat prin tribunale in caruciorul cu rotile

Tragedia pe care au suferit-o iesenii nu a impresionat autoritatile. Politistii de la postul de politie Brezoi au incercat sa modifice procesul-verbal al accidentului, sustinand ca soferul nu a respectat indicatiile sefului de echipa si a fortat depasirea lantului de masini. „Am avut noroc pentru ca la numai doua masini in spatele meu era subprefectul de Valcea, care a vazut toata intamplarea si politistii au revenit la procesul-verbal facut initial”, spune Ion Nicu. Victimele au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Brezoi despre vinovatia celor de la Directia de Drumuri Nationale Craiova, dar nu s-a dat curs acestei reclamatii. Sesizand indiferenta celor platiti din banii publici, Ion si Ioana Nicu s-au constituit parte civila la Judecatoria Brezoi. Procesul a fost transferat la Tribunalul Valcea, unde au urmat termene dupa termene.
„Am fost acolo de zeci de ori in carutul cu rotile. M-au tot amanat, poate mor sau ma razgandesc sa mai am vreo pretentie. S-au adus martori, se anuleaza marturii, este o nebunie… Mi-au cerut 100 de milioane taxa de timbru. Nu mai pot”, a oftat Ion Nicu.
Tribunalul Valcea a dat o solutie in acest proces, obligand Directia de Drumuri Nationale la plata a 6,7 miliarde de lei. Solutia a nemultumit regia statului, care a facut apel la Curtea de Apel Pitesti, mai departe dosarul nr. 28519/ 2005 aterizand la inceputul acestui an la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia civila. Ultimul termen in acest dosar a fost pe 11 mai, curtea fiind in pronuntare si sta in pronuntare de mai bine de patru luni.
„Ma tot amana saptamanal cu fel de fel de motive. Instanta aceasta trebuia sa reactualizeze cuantumul despagubirilor. Nu am primit pana acum nici macar un leu din partea celor vinovati ca ne-au distrus viata, nu ne-au dat nici un telefon. Sa ne intrebe cum ne simtim ori daca avem nevoie de ceva”, povesteste cu lacrimi in ochi Ioana Nicu.

Proteze cu raie de la statul roman

Imediat dupa accident, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi le-a asigurat trei proteze, numai ca ele au fost purtate doar cateva saptamani. „In 2003, dupa multe interventii, am reusit sa intram in posesia a trei proteze. Nu am putut sa le purtam prea mult, pentru ca ne-am umplut de scabie de la pielea din care erau confectionate aceste proteze. A trebuit sa comandam alte proteze”, a precizat Ion Nicu.
Noile proteze, confectionate la Iasi, au costat 180 de milioane de lei, platite integral de cei doi oameni. Numai ca si acestea au avut probleme. Cupele in care intra portiunea de picior ramasa dupa accident sunt prea mici si provoaca rani infioratoare celor doi soti. „Am mers de sase ori la Targu Mures sa-mi stranga cupele, dar m-au tot dus cu vorba. Ba ca se va strange ciotul de picior care mi-a ramas, ba ca le-au largit. Noi am ramas cu ranile si cu durerea groaznica pe care o resimtim la fiecare miscare”, plange Ion Nicu.

Avocatul familiei, arestat in dosarul „Mita la prefect”

Nenorocita pe viata si cu psihicul la pamant, familia Nicu a ajuns tinta tuturor sarlatanilor si profitorilor. Avocatul iesean Toni Baltag, arestat in urma cu cateva saptamani in lotul prefectului de Iasi, le-a promis ca ii va apara gratuit pe cei doi nenorociti de la Cotnari.
Sotii Nicu, incantati de Toni Baltag, au renuntat la serviciile platite ale avocatei de la Ramnicu Valcea si l-au angajat pe avocatul iesean.
„Gratuitatea serviciilor sale s-a dovedit a fi o mare cacealma. I-am platit toate deplasarile, cazare la hoteluri bune din Pitesti si Bucuresti, mese imbelsugate si altele. Ne-a costat mai mult decat aparatorul de la Valcea. Acum am ramas si fara avocat, dupa ce Toni Baltag a fost arestat”, ofteaza Ioana Nicu.
Din sef de ferma la cea mai renumita podgorie din Romania, Cotnari, Ion Nicu si sotia sa, care era angajata la Serviciul Productie, au ajuns doi oameni tintuiti in carucioare de invalid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă