24.1 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecial5.300 lire sterline pentru un copil roman

5.300 lire sterline pentru un copil roman

Recent, in presa straina, Romania a fost, din nou, blamata, in legatura cu traficul de copii si protectia persoanelor defavorizate institutionalizate, respectiv copii, tineri si adulti cu handicap. Cativa reporteri de la postul britanic „ITV News”, care au fost in Romania, au relatat despre copii din familii sarace, sau din spitale din diferite zone ale tarii, care se pot cumpara cu 5.300 lire sterline, apeland la diversi intermediari. De asemenea, ei au semnalat prezenta „unui sir de institutii de stat unde copiii si tinerii sunt ingrijiti in conditii revoltatoare”.
Aceasta informatie a aparut in cotidianul britanic „The Scotsman”, iar intreaga poveste a fost relatata intr-un reportaj al „ITV News”, resuscitand oprobriul opiniei publice in legatura cu aceste subiecte pentru care Romania a fost mereu criticata. In opinia oficialilor romani responsabili cu protectia persoanelor defavorizate, aceasta noua campanie de presa defaimatoare se incadreaza in lobby-ul extern care se exercita cu putere asupra Romaniei pentru reluarea adoptiilor internationale, drastic restrictionate de noua legislatie privind protectia copilului si adoptiile. Iar faptul ca acest atac a aparut in mass-media britanica pare a fi legat de reactiile de respingere, de catre cetatenii Marii Britanii, a afluxului de imigranti romani la care se asteapta, cu incepere din 2007.

Ce au aflat britanicii

Cotidianul „The Scotsman” povesteste cum, intr-un sat izolat din Romania, pe care il numeste „Tiqeet” (se pare ca este vorba despre o asezare de langa Medias), reporterului Chris Rogers si echipei care il insotea le-au fost oferiti, spre vanzare, copii, la pretul de 5.300 lire sterline fiecare. Cea care le-a facut aceasta oferta a fost o mama cu patru copii mici, dintre care unul bebelus, abandonat la spital. Spre aceasta femeie au fost condusi de un batran din sat, care s-a oferit ca mediator al „afacerii”. Mai mult, li s-a prezentat si o tanara de 17 ani, gravida, care, la randu-i, s-a aratat dornica sa-si vanda copilul nenascut.
Jurnalistii britanici sustin ca, ulterior, s-au dat drept lucratori umanitari si, intrand in mai multe institutii de stat care adapostesc copii, tineri si adulti cu handicap, au descoperit ca acestia sunt tinuti in conditii „revoltatoare”.

Seful ORA are explicatii

In opinia dnei Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii, relatarile din presa britanica, relativ la vanzarea de copii din Romania, fac parte dintr-o „campanie de denigare”. Domnia sa nu poate nega existenta unor astfel de situatii si le considera trafic de persoane, fapte penale de care se ocupa Politia. Dar, referindu-se la noua legislatie aflata in vigoare de la 1 ianuarie 2005, relativ la protectia copilului si adoptii, dna Bertzi a precizat urmatoarele: „Acei copii nu ar fi putut fi adoptati legal, pentru ca asta presupune hotarare in instanta de judecata, ceea ce implica un intreg sir de proceduri prealabile. De asemenea, trecerea peste granita ar fi trebuit sa fie tot ilegala, daca se facea o astfel de tranzactie”. Dna Bertzi a mai spus ca zonele izolate si cu un numar mare de familii sarace trebuie sa constituie o preocupare mai importanta pentru consiliile judetene, care pot interveni practic pentru prevenirea unor astfel de situatii. „In astfel de locuri trebuie sa existe un asistent social care sa ia masuri, sa ajute familiile sarace si sa le sprijine sa-si faca acte pentru a putea beneficia de alocatii. Este cazul sa functioneze si la noi, ca in alte tari, programe focalizate de interventie pentru familiile foarte sarace”, a mentionat dna Theodora Bertzi.

Verificari facute de ANPDC

Cosmina Simian, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, avea informatii precise asupra a doua locuri unde reporterii britanici au constatat „conditiile revoltatoare” in care sunt tinuti copiii si tinerii institutionalizati. Verificarile la Centrul „Marin Pazon” din sectorul 3, din Bucuresti, au fost facute in prezenta sefului ANPDC, Bogdan Panait, imediat dupa ce s-a aflat ca o echipa de jurnalisti britanici au profitat de buna-credinta a personalului si a intrat fara aprobarea conducerii. Intamplarea s-a petrecut intr-o zi de duminica, la ora 20, cand conducerea centrului nu era prezenta, iar copiii erau pregatiti de culcare. Faptul ca unii dintre rezidenti erau legati de pat era justificat prin recomandarea medicala, acesti copii, cu diagnostice grave, putand sa se autoagreseze in timpul noptii. In sprijinul contestarii afirmatiilor din presa britanica, ANPDC aduce ca argumente conditiile standard de ingrijire a rezidentilor si recenta renovare si dotare moderna a centrului, ca si declaratiile voluntarilor americani de la Fundatia „Inimi deschise” care activeaza in acest centru. Relativ la o casa de tip familial din Oradea, jud. Bihor, unde sunt ingrijiti copii nevazatori, verificarile ANPDC au evidentiat ca, de asemenea, acuzatiile nu se sustin. „Acolo exista un singur baiat de 14 ani, cu diagnosticul ingrozitor de encefalopatie infantila severa, hipotrofie staturo-ponderala, cataracta bilaterala, comportament eretic auto si hetero-agresiv, care era legat noaptea de pat, tot la recomandarea medicului curant”, a spus purtatorul de cuvant al ANPDC, referindu-se la acest al doilea loc unde au intrat jurnalistii straini.

Traficul de copii a crescut in Europa Centrala si de Est

Conform unui raport al UNICEF si Terre des Hommes, dat publicitatii pe 30 august a.c., Romania se numara printre tarile care nu au facut suficiente eforturi pentru prevenirea traficului de copii. Raportul critica in special Romania, Moldova, Albania si Kosovo, avertizand ca mii de copii au fost traficati din aceste zone in tarile vest-europene, pentru a fi folositi in comertul sexual, pentru sclavie sau cersit. Potrivit acestui raport, principalele cauze care stau la baza traficului de minori raman saracia, violenta, excluderea si marginalizarea, dar si campaniile de informare si prevenire insuficiente si prost concepute. Coordonatoarea UNICEF pentru Europa Centrala si de Est, Maria Calivis, a afirmat ca „traficantii de copii isi gasesc cu usurinta prada in Europa de Sud-Est pentru ca masurile de preventie sunt prea reduse, iar eforturile pentru a preintampina acest lucru trebuie facute de la bun inceput”.

Cele mai citite

Bogdan Andone este noul antrenor al lui FC Argeș!

FC Argeș a anunțat oficial numirea lui Bogdan Andone în funcția de antrenor principal al echipei. Bogdan Andone a fost prezentat ca noul antrenor al...

Competiție la nivel european: firmele românești în căutarea nișei perfecte

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României încurajează firmele românești să găsească avantaje competitive pe zone de nișă Economistul-șef al BNR a declarat, la conferinţa "Capitalul...

Lucrări la linia de cale ferată Piteşti – Goleşti. Va fi închisă două luni

Linia de cale ferată Pitești - Golești va fi închisă permanent între 25 septembrie și 25 noiembrie 2024 pentru lucrări de reînnoire a suprastructurii...
Ultima oră
Pe aceeași temă