18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de pakistanezi scandează "Moarte Facebook!"

Mii de pakistanezi scandează “Moarte Facebook!”

Mii de manifestanţi au scandat vineri “Moarte Facebook” şi “Moarte Americii” în Pakistan şi au cerut interzicerea reţelei de socializare pe Internet în paginile căreia a fost lansat un concurs de desene cu profetul Mahomed, considerat “blasfemator” de Islamabad, potrivit Mediafax.

Guvernul a blocat deja accesul la Facebook apoi la YouTube miercuri şi joi în Pakistan, după ce un utilizator a organizat un concurs intitulat “Ziua desenelor cu Mahomed”. Islamul interzice strict orice reprezentare a profetului.

Protestele violente declanşate în numeroase ţări musulmane în 2006, după publicarea unei caricaturi a profetului în mai multe ziare daneze apoi în alte ţări din Europa, au culminat la 2 iunie 2008 cu un atentat sinucigaş împotriva ambasadei Danermacei la Islamabad, soldat cu şase morţi, dintre care un danez.

Atacul a fost revendicat de al-Qaida ca răzbunare după publicarea caricaturilor. Zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, fieful talibanilor, sunt principalul refugiu al reţelei lui Osama ben Laden.

Printre numeroasele desene postate pe Facebook, site care îşi are sediul în Statele Unite, au fost publicate şi caricaturi reprezentându-l pe profetul Mahomed, considerate “blasfematoare”.

“Moarte Facebook!”, “Moarte Americii!”, au scandat cele câteva sute de manifestanţi la Karachi, capitala economică a Pakistanului, situată în sudul ţării. Aceştia defilau la apelul unor partide religioase care cer interzicerea “totală” şi definitivă a Facebook în Pakistan. Manifestanţii au ars, de asemenea, drapele americane.

Marşul a fost în general paşnic, mici incidente fiind înregistrate la Multan, în centrul ţării, unde manifestanţii au blocat străzile arzând pneuri, înainte de a se dispersa.

La Peshawar, oraşul situat în apropierea zonelor tribale, circa 250 de studenţi au strigat, de asemenea, “Moarte Facebook!” şi “Moarte Americii!”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă