19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAmenda-record pentru Microsoft: 1,68 miliarde de euro

Amenda-record pentru Microsoft: 1,68 miliarde de euro

Comisia Europeana a mai amendat Microsoft cu o suma-record de 899 milioane de euro, astfel incat amenda totala impusa de Executivul european pentru compania americana a ajuns la 1,68 miliarde de euro.
Este cea mai mare amenda din istorie, dar CE a mentionat ca nici o alta companie nu a ignorat vreodata sanctiunile care i-au fost impuse. Suma insa, chiar daca pare imensa, ar putea fi platita fara probleme din profitul obtinut de gigantul american pe un trimestru.

Bruxelles-ul a condamnat compania Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta si lipsa de transparenta a programelor proprii, in martie 2004, impunand si atunci o amenda-record pentru acea vreme, de 497 milioane de euro. Apoi, in iulie 2006, Executivul european a aratat ca grupul nu a respectat decizia anterioara si a hotarat sa impuna o amenda suplimentara de 280,5 milioane de euro.
"Microsoft a fost prima companie, in 50 de ani de la introducerea reglementarilor europene in domeniul concurentei, pe care CE a fost nevoita sa o sanctioneze pentru nerespectarea unei decizii antitrust", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes. "Sper ca decizia de astazi inchide un capitol nefavorabil in ceea ce priveste nerespectarea de catre Microsoft a deciziei Comisiei din martie 2004", a adaugat Kroes.

CE a solicitat in repetate randuri modificarea unor practici comerciale ale Microsoft, considerand ca grupul american a folosit sistemul de operare Windows, ce ruleaza pe aproximativ 95% din calculatoarele si serverele din intreaga lume, pentru a inlatura companiile concurente din domeniul productiei de software.
Saptamana trecuta Microsoft a anuntat ca va publica informatii esentiale, astfel incat programele software dezvoltate de alte companii sa functioneze mai bine cu sistemul de operare Windows. Totusi, CE a declarat ca Microsoft a facut astfel de promisiuni de mai multe ori, fara nici un efect real.

Cele mai citite

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...
Ultima oră
Pe aceeași temă