Dacă traficul nebun de afară vă transformă într-o fiară, este cazul să faceţi anumite schimbări în comportamentul propriu. Nu de alta, dar efectele mâniei asupra organismului sunt devastatoare, iar nervii scăpaţi de sub control pot duce la violenţe regretabile. S-a observat că mulţi şoferi se comportă foarte diferit atunci când sunt la volan, fiind mai înclinaţi să dea frâu liber violenţelor verbale sau chiar fizice. Unii psihologi au numit acest comportament „Sindromul levierului”. El este cauzat, se pare, de sentimentul de relativă izolare faţă de lumea de afară pe care îl avem într-o maşină, ceea ce ne permite să recurgem la acţiuni sau cuvinte pe care în mod normal nu le-am face sau nu le-am spune dacă ne-am afla faţă în faţă cu un alt participant la trafic. Vă prezentăm 10 ponturi pentru a vă vedea calm de drum.
1. Odihniţi-vă noaptea. Una dintre cauzele principale ale nervozităţii este lipsa somnului, iar aceasta vă dă ghes să daţi frâu liber nervilor. Un om odihnit va fi, în general, mult mai calm.
2. Porniţi devreme la drum. Un sfert de oră poate face toată diferenţa şi vă permite să evitaţi aglomeraţia. Chiar dacă ajungeţi mai devreme la serviciu, vă veţi bea cafeaua liniştit în timp ce răsfoiţi un ziar în loc să vă încolăciţi de nervi în jurul volanului.
3. Planificaţi-vă atent drumul. Evitaţi bulevardele mari şi extrem de aglomerate, învăţaţi scurtăturile şi mai ales benzile care se mişcă mai repede. Nu abuzaţi de ele însă şi nu urmăriţi să vă strecuraţi în orice loc liber cu orice preţ.
4. Nu ascultaţi muzică violentă. Hip-hopul, muzica house sau heavy metalul duc la accelerarea ritmului cardiac. O muzică relaxantă sau o emisiune amuzantă la radio vă va binedispune.
5. Lăsaţi de la dumneavoastră. Dacă cineva vi s-a băgat în faţă, nu vă enervaţi. Probabil aţi făcut la fel cu două minute înainte, aşadar nu cereţi perfecţiune de la alţii. În plus, nici nu vă grăbiţi întotdeauna la destinaţie, aşadar nu-i înjuraţi pe cei mai lenţi din faţă.
6. Respectaţi limitele de viteză şi restricţiile de circulaţie. Dacă veţi intra în transa vitezei, veţi reacţiona agitat şi disproporţionat la orice greşeală a altora. Nu mai vorbim de carnetul plin de puncte, o altă sursă de stres.
7. Simţiţi-vă în habitaclu ca într-o cameră de relaxare. Dacă porniţi cu acest gând în minte, vă veţi bucura de muzică şi de confortul maşinii în loc să vă concentraţi pe lentoarea celui din faţă.
8. Nu vă izolaţi mental de cei de afară. Pe trotuar nu aţi începe să înjuraţi sau să bruscaţi o persoană care vă taie calea, aşadar nu aveţi nici un motiv să faceţi asta dacă sunteţi la volan. Cei câţiva milimetri de tablă şi geam care vă separă de ceilalţi şoferi nu vă transformă într-un individ necioplit şi dur, nu?
9. Nu vă grăbiţi degeaba. Oricâte benzi aţi schimba, oricâte depăşiri la limită aţi face şi oricâte stopuri veţi trece pe galben, tot veţi ajunge cu maximum 10 minute înaintea celorlalţi. Cum de cele mai multe ori asta înseamnă că ajungeţi la serviciu, puneţi-vă întrebarea: chiar merită?
10. Nu vă pierdeţi cumpătul. Simplul fapt că un alt şofer a fost agresiv cu dumneavoastră sau neatent nu este un bun pretext să-i daţi o lecţie sau să îi blestemaţi toată familia. Poate că şi dumneavoastră aţi greşit la fel în altă zi sau veţi greşi chiar în minutele următoare!