18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăGDPRCum iti dai seama daca mobila veche poate fi reconditionata

Cum iti dai seama daca mobila veche poate fi reconditionata

Multi dintre noi avem mobila veche, care de-a lungul timpului a suferit un grad mai mic sau mai mare de uzura. Multe dintre aceste obiecte sunt ramase de la parintii sau bunicii nostri, asa ca are valoare sentimentala. Unele obiecte de mobilier ar putea fi foarte vechi sau rare, asa ca ar fi o adevarata risipa sa le arunci la gunoi. Multe dintre ele pot fi readuse la viata prin reconditionare. Dar cum iti poti da seama daca un obiect de mobilier merita sau poate fi reconditionat?

Vopseaua poate ascunde defecte

Obiectele vechi de mobilier pot ascunde diverse defecte sub vopsea: lemn putrezit sau mancat de carii, reparatii neaspectuase, pete, crapaturi, etc. Pentru a va putea da seama de cat de afectat este lemnul, vopseaua trebuie indepartata. Cu toate acestea, operatiunea trebuie facuta cu grija pentru a evita distrugerea lemnului. Acest lucru este valabil mai ales in cazul obiectelor foarte vechi.

Incearca sa afli anul de fabricatie

In jurul anilor 1960 mobila a inceput sa fie produsa la scara larga, ceea ce a dus la scaderea calitatii obiectelor de mobilier. In general, mobila produsa inainte de anii `50 si `60 este poate fi mai usor reconditionata si ar putea fi chiar mai rezistenta decat mobila ieftina produsa astazi. De asemenea, ele pot fi piese apreciate de colectionarii de mobila vintage. Totusi, vechimea unui obiect de mobilier poate fi un dezavantaj. Daca mobila e prea veche, ea nu poate fi reconditionata cu usurinta sau se poate dovedi prea afectata de trecerea timpului.

Cat de solida este mobila?

Uneori, elementele unui obiect vechi de mobilier trebuie relipite, deoarece imbinatiile s-au erodat in timp. Pentru a vedea daca este nevoie de acest lucru, verifica integritatea obiectului de mobilier. Poti face un test foarte simplu: trebuie doar sa apucati de marginea obiectului respectiv si sa-l miscati fata-spate si stang-jos. Ideea este sa vezi cat de mult se misca piesele. In cazul in care elementele trebuie relipite, este mai bine sa apelezi la ajutorul unui profesionist. Mobila veche poate fi foarte fragila, iar piesele trebuie imobilizate dupa lipire. In plus, nu toata lumea are uneltele si spatiul necesar pentru a realiza o asemenea operatie.

Cum va arata lemnul dupa reconditionare?

Daca mobila este foarte veche sau a fost voprista, este foarte greu sa iti dai seama cum va arata lemnul dupa reconditionare. Totusi, iti poti face cu privire la culoarea originala a lemnului uitandu-te in interiorul mobilei, unde nu a  fost vopsita sau nu a fost expusa la elemente.In general, trebuie sa iei in calcul faptul ca lemnul vechi are o culoare mai inchisa decat cel nou.

Procesul de reconditionare poate fi lung si costisitor

In final, trebuie sa tii cont de faptul ca restaurarea mobilei este un proces de durata si, de multe ori, costisitor. Se poate intampla ca un obiect de mobilier care arata bine la suprafata sa aiba probleme structurale grave care necesita multa munca pentru a fi reparate.

 
Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă