21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRBlack Friday 2016. Ce recomandări oferă specialiștii pentru a evita fraudele în...

Black Friday 2016. Ce recomandări oferă specialiștii pentru a evita fraudele în comerțul online

Evenimentele din seria Black Friday sunt din ce în ce mai populare dar prilejuiesc și o serie de incidente. inclusiv în ceea ce privește fraudele în momentul achizițiilor.

Specialiștii companiei Bidefender, specializată în securitate online, oferă, potrivit Mediafax, o serie de recomandări pentru protejarea cumpărătorilor.

Prima recomandare este să ignorăm mesajele de phishing, care urmăresc să colecteze datele personale ale utiizatorilor de carduri. Escrocii folosesc cupoane de reduceri pentru a păcăli utilizatorii mai puţin vigilenţi. Se indică, astfel, pagini de shopping false, pe care clienții sunt păcăliți să divulge detalii ale cardului lor, în schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodată la ei.

O altă recomandare este să NU cumpărăm produse promovate prin e-mail-uri nesolicitate. Verificaţi legitimitatea unui magazin online pe forumuri, printr-o simplă căutare în motoarele de căutare. Învăţaţi din experienţa altora.

Românii mai sunt sfătuiți să aleagă doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteţi confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS şi un lăcăţel indică faptul că sunteţi pe o pagină securizată, dar magazinele online respectabile furnizează şi informaţii legate de identitate împreună cu certificatul SSL.

O greșeală frecventă este să dezvăluim codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Codul PIN nu trebuie comunicat comerciantului. În schimb, codul CVV este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianţilor online solicită codul CVV, pentru a fi siguri că persoana care face tranzacţia este posesorul real al cardului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă