10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRBanii n-aduc fericirea, dar o pot cumpara!

Banii n-aduc fericirea, dar o pot cumpara!

Relatia dintre bani si fericire este una dintre cele mai interesante, mai complicate si mai sensibile din cate exista pe lume, si, totodata, un subiect intors pe toate fetele de psihologi. Dupa ani si ani de cercetari complicate, pana si ei au ajuns la concluzia ca nu poate fi negat nicicum impactul starii noastre materiale asupra fericirii de care "dispunem". Si, ce sa vezi? Cu cat suntem mai saraci, cu atat suntem mai afectati.

Asa ca am putea nuanta si spune ca "banii nu aduc fericirea" doar in cazul in care ai de toate. In schimb, cu cat iti lipsesc mai multe, cu atat iti poti cumpara cu banii jos cateva "portii de satisfactie". Cel putin asa sustine Gretchen Rubin, autoare a trei carti si absolventa a Yale Law School, care pregateste pentru acest an un al patrulea volum, dedicat fericirii si intitulat "Happiness Project".

Sa spunem ca dispui de o suma mare de bani, primita pe neasteptate. Cum iti poti "cumpara" cu ea fericirea? Prima optiune ar fi sa achizitionezi obiecte noi si costisitoare, la care nici macar nu ai fi putut sa visezi pana acum. O plasma, o noua masina sau chiar o noua locuinta. Cine poate spune cu mana pe inima ca nu vei fi mai fericit?

Si relatiile cu familia si prietenii vor putea fi mult imbunatatite, daca dispui de bani. Studiile arata ca unul dintre cele mai importante elemente care caracterizeaza starea de multumire si implinire in viata este legat de relatiile sociale. Ai vrut sa-ti vizitezi familia in celalalt capat al tarii si nu ai putut. Ai vrut sa participi la reuniunea organizata la 5 ani de la terminarea facultatii si nu ti-ai permis. Vrei sa cumperi cadourile de Craciun cerute de copilul tau, dar nu ai suma necesara. Iata doar cateva exemple care arata ca banii pot "cumpara" in unele situatii macar putina fericire.

Banii mai pot pune capat si unor conflicte in familie. Cand? Atunci cand sotul ii reproseaza sotiei frante de oboseala ca geamurile de la balcon sunt murdare, iar sotia ii da replica, certandu-l, ca nu a batut covorul de luni bune de zile.

Cum ar fi sa dispui de suma necesara pentru a plati aceste servicii unei alte persoane, care sa faca treburile in timp ce cuplul iese in parc cu copiii? Hai sa ne gandim putin si la dramul de fericire legat de aspectul nostru fizic. Sigur, mersul pe jos intretine sanatatea si e gratis. Dar cum ar fi sa iti poti permite un abonament la o sala sau macar o bicicleta medicinala si cateva gantere? Ai fi mai fericit cand cei din jur te vor complimenta pentru modul in care arati?

Micile placeri si hobby-uri pot fi si ele costisitoare, iar daca nu ti le poti satisface nici macar din cand in cand atunci nu vei putea spune ca esti cu adevarat fericit. Cate jocuri de carti poti sa joci intre cei patru pereti ai camerei astfel incat sa suplinesti lipsa unei partide de pescuit pe cinste sau a unei excursii pe munte?

Dupa cum transmite ziare.com, un alt aspect extrem de important pentru fiecare dintre noi este starea de sanatate. Si aici banii fac uneori diferenta intre fericire si nefericire, iar in situatii extreme intre viata si moarte. Poti fi fericit daca nu iti poti permite financiar sa iti alimentezi copiii asa cum trebuie sau sa te operezi la cel mai bun medic pe care il cunosti?

Si, in final, iti poti "cumpara" fericirea facandu-i fericiti pe cei din jur. Cine nu cunoaste bucuria pe care o resimte oricare dintre noi atunci ca face, la randul lui, un cadou, o surpriza sau da o mana de ajutor unei cunostinte aflate in impas financiar? Sunt doar cateva situatii in care, ne place sau nu, banii conteaza si ne fac mai fericiti. Sigur, multi vor spune ca denaturam sensul expresiei, miezul ei de adevar. Ca expresia "banii nu aduc fericirea" se refera la intelesuri mai profunde, legate de sentimente sau de realizari in viata.

Cu siguranta insa ca vocea lor va fi acoperita de cei care isi vor arata convingerea ca, in ziua de azi, banii pot cumpara orice, nu numai fericirea, ci si iubirea, statutul social sau constiinta cuiva. Si exemplele sunt nenumarate si binecunoscute, de la casatoriile care frizeaza ridicolul, pana la diplomele de doctorat semnate la restaurant sau la analizele politice tot mai rupte de realitate care umplu ecranele televizoarelor.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă