5 ponturi ca să ne placă ziua de luni

de Elena Marinescu , 25 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 08:16, 25 ianuarie 2016
5 ponturi ca să ne placă ziua de luni

Asociată cu un nou început, ziua de luni este privită de mulţi dintre noi, paradoxal, ca o zi grea, neplăcută şi obositoare. Psihologii spun că acest sentiment vine din dificultatea reluării ritmului cotidian alert după perioada relaxantă a weekendului. În plus, anticiparea unor task-uri şi obiective pentru noua săptămână ne împovărează mental şi voliţional. Experţii citaţi de hufftingtonpost.com ne oferă însă câteva ponturi pentru “a nu mai lua în tragic” ziua de luni.

1.Să începem ziua de luni cu rutina serii precedente

Când te apuci să faci exerciţii fizice cu ce începi? Cu încălzirea, desigur. Să considerăm deci serile de duminică o “încălzire” pentru luni. Aşadar, specialiştii ne recomandă să ne pregătim totul de duminică seara pentru a doua zi, să ne facem o mică strategie de la momentul în care ne trezim până când ieşim pe uşă. Unii oameni au în sânge ordinea de zi cu zi, au un adevărat talent pentru ritualul matinal, dar alţii se mobilizează mai greu. Apoi, seara de duminică poate fi cu adevărat relaxantă în faţa televizorului la un film, citind o carte bună înainte de culcare sau pur şi simplu făcând o baie fierbinte cu spumă.

2. Să ne trezim suficient de devreme pentru a face lucrurile uşor şi relaxant, cu plăcerea din weekend

Mulţti dintre noi adoră zilele de weekend pentru că putem să ne trezim la ce oră vrem, nu trebuie să fim stresaţi dacă sună alarma şi nu o auzim sau adormim la loc. Şi totuşi, pentru a nu intra în criză de timp, luni dimineaţa e bine să ne luăm o mică marjă de siguranţă trezindu-ne mai devreme cu 10 minute decât în celelalte zile. Psihologic, această strategie ne ajută să ne păstrăm tonusul optimist şi, eventual, ne putem chiar permite ca acest interval de rezervă să-l folosim relaxându-ne cu o cană de ceai sau savurând un pic mai mult cafeaua de luni dimineaţa. 

3. Să ne propunem o temă a săptămânii 

Fie că este vorba de o maximă, un citat sau un refren care ne place şi ne motivează, fie doar o mini-rezoluţie de început de săptămână, ar fi utilă stabilirea unei teme gen "Mantra de Luni". Poate fi pusă inclusiv pe frigider sau pe colţul monitorului. Este o mică intervenţie terapeutică la nivel mental, care ne ajută să fim pro-activi şi focusaţi pe ceea ce ne dorim pe termen scurt.

4. Să privim obiectivele săptămânii ca pe oportunităţi, nu ca pe obligaţii

Ce aştepţi cu nerăbdare să se întâmple săptămâna aceasta? Psihologii spun că este întrebarea cheie care poate face diferenţa în modul în care percepem ziua de luni. Şi, în special, dacă abordăm lucrurile în termeni de oportunităţi şi satisfacţii, decât obligaţii şi corvoadă. Mai ales că pentru fiecare dintre noi există mereu ceva ce n-am reuşit să terminăm la timp în săptămâna anterioară, diverse lucruri restante, sau am tot amânat ceva ce ne face plăcere din lipsă de timp (fie să ne întâlnim cu un prieten bun, fie să ne cumpărăm ceva anume etc.). De aceea, un pont important este ca duminică seara, când ne facem bilanţul mental al săptămânii următoare, să nu omitem să trecem pe agenda zilei de luni şi un lucru care ne face plăcere şi ne motivează, pentru a avea un start fresh! De regulă, agenda este plină, dar stă în puterea noastră cum o umplem şi noi deţinem controlul a ceea ce ne dorim să facem.

5. Să pregătim ceva special la cină în fiecare zi de luni

E cel mai plăcut şi distractiv să iei cina în zilele de weekend, când poţi să petreci noaptea până la ce oră vrei, unde vrei şi cu cine vrei. Este însă mai greu să pregăteşti masa de seară lunea. Dar este unul dintre cele mai utile ponturi: o cină de luni specială, cu veselă frumoasă, cu o lumânare aprinsă, cu o atmosferă romantică în cuplu sau în familie, trebuie să devină un obicei, pentru a prelungi starea de confort, satisfacţie şi bucurie interioară pentru o zi de luni reuşită, o nouă zi dintr-o nouă săptămână.  

Comentarii

  • Irina

    13 februarie 2016 13:37

    Lucreaza de acasa! Esti o persoana care vrea sa castige bani online? Nu ai loc de munca? Ai datorii si nu mai stii cum sa scapi de ele? Sau vrei doar niste bani in plus, pe care sa-i castigi in timpul tau liber? Aici este ceea ce cauti! Simplu, rapid, clar si eficient! Totul e pregatit pentru tine! Trebuie doar sa ne cauti la adresa de email iniba.0304gmail.com

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design