10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialVinilul devine digital (reloaded!)

Vinilul devine digital (reloaded!)

Dupa articolul aparut in numarul 9 al suplimentului am primit un feedback neasteptat de la foarte multi cititori, fiecare cerand mai multe detalii despre procesul de copiere sau alternative mai ieftine. Incerc in acest numar sa ofer
inca o solutie pentru transformarea melodiilor de pe discuri in format digital, pe calculator sau… iPod.

Pentru cei care nu vor sa cumpere un pick-up USB si vor sa foloseasca pick-up-ul actual, exista o metoda mai putin costisitoare din punct de vedere financiar, dar ceva mai complicata in ceea ce priveste procesul tehnic de transfer al melodiilor. Inconvenientul cel mai mare este ca timpul de transfer creste foarte mult, de cel putin 3 ori fata de transferul printr-un pick-up cu cablu USB. De asemenea va trebui sa potriviti ceva mai multe cabluri si mufe. Pe langa cabluri va mai trebuie si un software care sa poata inregistra din surse externe (excludem microfonul) si eventual sa poata salva fisierele in format mp3 – veti reusi sa utilizati mai putin spatiu pe hard disk-ul calculatorului dumneavoastra. Am selectat un singur program, gratuit, care noua ni s-au parut cel mai bun si mai la indemana.

Audacity
audacity.sourceforge.net

Probabil cea mai buna resursa software pentru inregistrare/ editare de muzica existenta pe piata in momentul de fata. Poate fi utilizata la importul fisierelor tip WAV, AIFF, MP3 si OGG, acestea putand fi editate dupa bunul plac al utilizatorului. Exportul se face foarte simplu prin comanda File – Export. In cazul nostru, dupa ce am conectat pick-up-ul la calculator sau laptop tot ce ramane de facut este sa-l pornim pe primul din ele si sa apasam butonul "Record" din interfata programului. Nu mai trebuie sa faceti nimic altceva ci doar sa asteptati. Este optiunea dvs. daca veti lasa discul sa se deruleze pana la capat sau daca veti opri inregistrarea pe calculator dupa fiecare melodie in parte. Indiferent ce veti alege, la un moment dat trebuie sa salvati fisierul in calculator. Audacity vine configurat in asa fel incat sa poata exporta fisiere WAV, AIFF si OGG automat, insa pentru MP3-uri mai aveti nevoie de o resursa suplimentara. Este vorba de un codor/decodor numit LAME (LAME Ain’t an Mp3 Encoder) pe care-l luati de la http://lame.sourceforge.net. Veti dezarhiva documentul iar folderul astfel obtinut il veti plasa in folderul unde s-a instalat programul Audacity (de regula C: – Program Files – Audacity). Cu LAME instalat veti putea salva muzica in format mp3 foarte usor.

Inregistrarea direct pe iPod

iPod-ul este un player multimedia foarte la moda, necontand daca aveti unul Classic sau noul Touch. Producatorii de dispozitive audio profesionale (www.numark.com) s-au gandit la iubitorii iPod-urilor si au creat un pick-up (care are si mufa USB) la care se conecteaza noile iPod-uri, exceptandu-le pe cele Nano. Daca vreti, puteti sa inregistrati foarte usor muzica direct pe dispozitivele create de Apple, dar nu veti putea sa o transferati foarte usor pe un PC, din cauza formatului protejat in care iPod-urile isi transforma melodiile.

 

 

cristian.curus@romanialibera.ro

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă