23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTradiția Luminației, păstrată în Ardeal și în Banat

Tradiția Luminației, păstrată în Ardeal și în Banat

Creștinii se roagă pentru sufletele celor decedați. O veche legendă medievală leagă această sărbătoare și de bătălia de la Varna, pierdută de Iancu de Hunedoara.

Una dintre cele mai frumoase tradiții de toamnă, păstrată cu sfințenie în Transilvania și Banat, este Luminația. În ziua de 1 noiembrie, toate cimitirele se transformă în oceane de lumină. Ardelenii și bănățenii merg la mormintele celor dragi, unde aduc flori și lumânări. Ei se roagă pentru sufletele celor decedați. În multe sate, în cimitire sunt oficiate parastase. Luminația este un bun prilej pentru rude și pentru prieteni de a se revedea. Această tradiție are origini romano-catolice și este legată de Ziua Tuturor Sfinților.

Teologia catolică spune că sufletele celor decedați care nu au comis păcate chiar atât de grave sunt ținute în Purgatoriu până când se curăță de păcate și ajung apoi în Rai. Credincioșii catolici cred că rugăciunile celor vii pot fi de ajutor pentru sufletele din Purgatoriu și că sacrificiul spiritual reprezentat de rugăciune și post poate ajuta la mântuirea celor plecați dintre noi. Treptat, sărbătoarea a fost preluată și de ortodocși, dar și de protestanți. ”Acest fenomen este unul normal, pentru că a te ruga pentru sufletele celor decedați este un gest profund creștin”, spune preotul greco-catolic Mircea Marțian, de la parohia ”Andrei Mureșanu” din Cluj. La rândul său, istoricul Leonard Horvath, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, spune că această sărbătoare este generalizată în Transilvania. ”Eu provin din județul Hunedoara și îmi amintesc că, în copilărie, nu lipseam în nici un an de la Luminație.

Sărbătoarea este împărtășită de maghiari, de români, de germani, de romi, într-un cuvânt de toți cei care trăiesc aici. Însă în legătură cu această sărbătoare există și o legendă, care o leagă de bătălia de la Varna. Aceasta a adus o înfrângere severă cruciadei conduse de Iancu de Hunedoara, practic ultimul conducător de cruciadă. Această înfrângere administrată de turcii otomani oștilor creștine care încercau să elibereze Europa de pericolul invaziilor musulmane a însemnat, istoric vorbind, și sfârșitul ideii de Cruciadă”, a spus istoricul transilvănean.

Documentele vremii păstrează mărturii cutremurătoare despre atrocitățile comise de turci asupra prizonierilor capturați la Varna, iar întreaga Europă s-a cutremurat din pricina acestei înfrângeri care părea să capete proporții catastrofale. Au existat istorici care au scris că, dacă la Varna cruciații ar fi avut câștig de cauză, Constantinopolele ar fi putut fi salvat. Efectul psihologic asupra creștinilor din epocă a fost atât de mare încât ani la rând ei s-au rugat de Luminație pentru sufletele celor căzuți în bătălia purtată în apropiere de țărmurile Mării Negre.

O sinteză culturală originală

Pe de altă parte, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, istoricul Tudor Sălăgean, a remarcat faptul că modul în care este celebrată Luminația azi este ilustrativ pentru puterea sintezei culturale realizate în Transilvania. ”În lumea catolică, Ziua Morților este celebrată pe data de 2 noiembrie. Însă în lumea bizantină, ziua bisericească începe imediat după apusul soarelui. De aceea, prin sinteza culturală dintre cele două tradiții liturgice, Ziua Morților s-a mutat în seara de 1 noiembrie. Din punct de vedere bisericesc, în tradiția bizantină ne aflăm în data corectă”, spune istoricul Tudor Sălăgean.

Pentru familiile din Transilvania, Luminația nu este doar prilejul de a se ruga pentru sufletele celor decedați, ci și ocazia de a-i aduce împreună pe cei plecați spre alte zări. De aceea, în noaptea de 1 noiembrie sau în ziua de 2 noiembrie, după vizitele în cimitir sunt celebrați cei care poartă nume care nu se regăsesc printre cele ale sfinților din diferitele calendare ale multitudinii de confesiuni creștine răspândite în Transilvania. Este o altă manieră de a celebra Ziua Tuturor Sfinților, o sărbătoare care îi cinstește pe toți martirii necunoscuți care și-au dat viața pentru credință. În anumite spații culturale, cum ar fi America de Nord, această Zi a Tuturor Sfinților a generat sărbători precum Halloween. Însă în Europa Centrală, mult mai conservatoare în gusturi și în moravuri, Ziua Tuturor Sfinților și-a păstrat sensul profund creștin. 

Sensul Luminației

Numele de Luminație vine de la lumina care inundă cimitirele din Transilvania și din Banat. Însă nu este vorba doar de lumina lumânărilor și candelelor, ci mai curând de cea spirituală, care se revarsă binefăcătoare peste lume. Pe de o parte, ea ajută sufletele din Purgatoriu, iar pe de alta, alină suferințele celor rămași în această lume.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă