12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTopul pericolelor care vă pândesc pe litoral: De la curenții prea puternici,...

Topul pericolelor care vă pândesc pe litoral: De la curenții prea puternici, la hoții de buzunare și toxiinfecțiile alimentare

Dacă plănuiți o vacanță pe litoral, trebuie să fiți atenți la mai multe lucruri, pentru a avea un concediu fără probleme. Din cauza teribilismului, zeci de turiști se îneacă în fiecare an. Cel mai important este ca, atunci când sunteți pe plajă, să respectați sfaturile salvamarilor. În caz contrar, pericolul de înec este foarte mare.

De la începutul acestui sezon până la ora redactării acestui articol, 12 persoane au murit înecate. Multe dintre ele au intrat în apă, deși era interzis.

Curenții de adâncime și valurile mari pot doborî orice înotător, oricât de bun. Salvamarii arborează steaguri pentru a semnaliza dacă se poate intra în apă sau nu. Coordonatorul salvamarilor, Gabriel Culea, ne-a declarat că, dacă este arborat un steag roșu și galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari. Dacă steagul roșu-galben este însoțit de un steag galben înseamnă că înotul nu este recomandat. Steagul roșu înseamnă că intrarea în apă este interzisă. Chiar dacă marea este calmă, salvamarii vă recomandă să nu treceți de linia geamandurilor. Vă puneți viața în pericol. Anul trecut, până la finele lui august, 34 de persoane au murit înecate și peste 100 au fost salvate în ultima clipă.

Hoții se mută vara în Constanța

Furturile vă pot strica vacanța. Hoții sunt atrași de litoral, vara, și nu se tem să acționeze, fie că vorbim despre camere de hotel, despre furturi pe plajă sau din corturi. Așa s-a întâmplat în noaptea de 24 spre 25 iulie, când hoții au dat atacul la campingul GPM din Năvodari și au păgubit patru familii. De exemplu, unui bucureștean i-au furat 3.000 de dolari și un telefon din rulotă, după ce au intrat în ea prin ușa lăsată deschisă. Altul a rămas, din aceeași cauză, fără 2.800 de lei. Tot în acest camping hoții au spart și două mașini, de unde au luat bani și telefoane. „Societatea în cauză avea obligația, conform Legii 333, să asigure paza și protecția bunurilor”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. Pentru că nu a asigurat-o, firma s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei, iar un paznic a primit o amendă de 100 de lei. Hoții nu sunt cunoscuți încă. În unele cazuri, turiștii pleacă spre casă înainte ca aceștia să fie identificați și rămân cu paguba. Nu lipsesc, nici în acest an, furturile de pe plajă sau din mijloacele de transport în comun.



Toxiinfecții și droguri

Deși majoritatea restaurantelor de pe litoral sunt în regulă, există și excepții. În fiecare săptămână, Protecția Consumatorilor descoperă unități de alimentație care vând produse expirate preparate în bucătării infecte. Pericolul îmbolnăvirilor este iminent în astfel de cazuri. Din fericire, numărul celor care au probleme nu este mare.

Un alt pericol pe litoral este consumul de droguri. Anii trecuți, un tânăr murit după ce a petrecut în cluburile din nordul Mamaiei și a combinat alcoolul cu substanțe interzise. Mamaia și Vama Veche sunt stațiunile cele mai expuse acestui fenomen. Pentru a preveni consumul, Agenția Națională Antidrog a demarat campania „Litoral fără droguri”. Specialiştii şi voluntarii antidrog îi informează pe turişti cu privire la riscurile consumului de droguri, distribuie materiale informative şi chestionare de testare a cunoştinţelor antidrog, iar, la finalul acestor activităţi, vor organiza mini-campionate de beach-volei pe plajă, unde câştigătorii vor primi diplome şi cupe. De asemenea, în parteneriat cu poliţiştii din Constanţa şi Mangalia, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa organizează testări în trafic a şoferilor, cu ajutorul testelor rapide de depistare a drogurilor în salivă, scopul acestor activităţi fiind prevenirea evenimentelor rutiere comise pe fondul consumului de droguri în trafic. Potrivit ANA, în anul 2016, peste 7.000 de tineri au fost informaţi cu privire la riscurile consumului de droguri şi au fost testaţi  400 de conducători auto.

Pericol și timp pierdut în trafic

Traficul pe litoral nu este doar un element pe care trebuie să-l luați în calcul. La sfârșit de săptămână, drumul dintre orașele Constanța și Mangalia poate dura lejer spre trei ore. Trei ore pe care le veți petrece stând în mașină și, probabil, înjurând infrastructura rutieră a României, în loc să stați pe plajă. La fel se întâmplă și în Mamaia, stațiune care e blocată de multe din cauza autoturismelor. Stațiunile de pe litoral nu au fost construite pentru a primi turiști cu mașina. Chiar dacă în Mamaia s-a construit cea mai mare parcare supraterană din România, aceasta nu înseamnă decât o picătură în ocean. Atenție însă la șofat: zilnic au loc accidente, iar unele dintre ele, din păcate, sunt foarte grave și se soldează cu pierderi de vieți.

Soarele, prieten și dușman

Nu în ultimul rând, atenție la soare. Este plăcut să stai la soare, însă expunerea la soare înseamnă și riscuri, spune medicii. „Pentru a nu-ți mai face probleme pe perioada verii, alege să te asiguri că pielea ta nu are de suferit, folosind creme cu factor de protecție solară”, spun medicii. Tot ei recomandă ca la amiază, când soarele strălucește foarte puternic, să stați la umbră. Zeci de mii de turiști ignoră însă astfel de cazuri. Din păcate, consecințele pot fi grave.

ACȚIUNE. Campanie pentru siguranță

Pe 20 iulie, mai multe instituții, de la poliție la primării, au lansat, pentru al doilea an, campania „Siguranţa ta, prioritatea noastră“, ediţia a II-a. „Pentru al doilea an consecutiv, lansăm această campanie foarte importantă, de data aceasta, pe tot litoralul românesc. Campania se intitulează “Siguranţa ta, prioritatea noastră”. Este coordonată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi avem parteneri foarte importanţi. Primăria Municipiului Constanţa, iniţiatorul de anul trecut, a continuat această activitate cu noi şi alături de noi”, a precizat Carmen Şerbănescu. Obiectivele acesteia sunt: creşterea sentimentului de siguranţă al turiştilor; asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică turiştilor şi cetăţenilor, prin prezenţa activă la vedere a poliţiştilor, a voluntarilor Crucii Roşii şi a studenţilor Universităţii „Ovidius” – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative; informarea turiştilor prin popularizarea măsurilor şi mijloacelor de ordin preventiv; conştientizarea beneficiarilor cu privire la adoptarea măsurilor minime de siguranţă în vederea prevenirii victimizării.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă