4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSalina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Fosta mină este...

Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Fosta mină este cea de-a doua din Europa ca număr de vizitatori

Salina Turda a devenit, oficial, cel mai vizitat obiectiv turis­tic din România. Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât, în urmă cu un deceniu, aceasta nu exista decât ca un obiectiv turistic de importanță minoră.

Potrivit estimărilor conducerii salinei, în prima săptămână din decembrie, numărul vizitatorilor va depăși 600.000 de oameni care i-au trecut pragul de la începutul anului.

În 2015, fosta mină de sare fusese vizitată de 548.000 de turiști. Astfel, Salina Turda a devenit cea ­de-a doua mină de sare din Europa ca număr de vizitatori, după cea de la Wieliczka, Polonia, și, totodată, este singurul loc subpământean din lume care poate fi vizualizat cu ajutorul aplicației StreetView.

Prin acelaşi sistem mai poate fi vizitată şi Marea Barieră de Corali, dar în acest caz este vorba de un loc subacvatic, nu de unul subpământean.

Salina Turda a intrat în Top 5 căutări pe Google. Publicația Business Insider a declarat obiec­tivul drept cel mai frumos loc subpământean din lume. Toate aceste lucruri au fost posibile după ce salina a fost reamenajată cu ajutorul fondurilor europene. În Salina Turda au fost investite aproximativ șase milioane de euro din fonduri nerambursabile, iar acest lucru a transformat radical înfățișarea obiectivului turistic.

Mai mult de o treime dintre turiști sunt străini

Salina Turda a cunoscut, în ultimii ani, o creștere constantă a numărului de turiști. Oamenii vin pentru a vedea puțurile săpate în sare vreme de sute de ani, dar și pentru a se bucura de atracțiile moderne, care le stau la dispoziție ca urmare a modernizării salinei, din anul 2009. Așa ar fi un lift panoramic, o roată care amintește de celebra Golden Eye din Londra, un lac subteran cu apă sărată pe care turiștii pot naviga cu ajutorul unor bărci, terenuri de sport sau un amfiteatru cu scaune încălzite.

Contează, de asemenea, și faptul că aerul din salină are importante proprietăți curative. Acesta este folosit pentru tratarea unor afecțiuni ale aparatului respirator. În interiorul salinei funcționează o bază modernă de tratament, care pune în valoare și proprietățile apei sărate. Toate acestea au dus la consolidarea brandului turistic al Salinei Turda, spune directoarea unității turistice, Simona Baciu. 

„Față de anul trecut, când am depășit numărul-record de 500.000 de turiști, anul acesta se pare că vom ajunge la 600.000. Concret, până la începutul lunii noiembrie am înregistrat 575.000 de turiști, în timp ce în 2015 am avut 548.000 de turiști în tot anul. Un lucru care mi se pare important este faptul că 35 la sută dintre acești turiști provin din străinătate”, a spus Simona Baciu. Ea adaugă faptul că mulți dintre acești turiști ­provin din țări precum Ungaria, Germania, Austria, dar și din Israel sau Marea Britanie.

Salina Turda a beneficiat și de o promovare intensă la nivel internațional. În vechea mină de sare au fost filmate scene din filme precum Batman. De asemenea, Salina Turda a fost promovată pe CNN, pe Weather Channel sau pe televiziunea de stat din Japonia, iar publicația Business Insider a declarat-o drept cel mai frumos loc din lume. De asemenea, cunoscutul ghid de călătorie Lonely Planet, care a declarat Transilvania drept destinația de excelență a anului 2016, a inclus Salina Turda printre recomandările sale. Faptul că Salina Turda a fost în top 5 căutări pe Google a reprezentat un imbold foarte important pentru promovarea turistică. Toate aceste lucruri au efecte vizibile, spune expertul în marketing turistic Adrian Soporan.
„Anul trecut, Google România a cuantificat toate aceste căutări și au făcut ei un top 5. În acest top, Salina Turda s-a plasat exact pe locul 5. Și dacă tot s-a legat de aniversarea Google Maps în România, am organizat cu cei de la Google un eveniment în salină, iar participanții au fost foarte încântați”, a precizat Adrian Soporan. De asemenea, Salina Turda este promovată constant la târgurile interna­țio­nale de turism, precum cel de la Londra, ceea ce a adus fosta mină de sare în atenția marilor touroperatori din întreaga Europă.  

O istorie veche de mai mult de două milenii

Salina Turda are o poveste care începe în urmă cu mai mult de două mii de ani. Există dovezi arheologice care arată că exploatarea sării în zona Durgău a început încă din epoca preromană. Cel mai probabil, micile exploatări de sare din epoca dacică erau cele de suprafață. În perioada Imperiului Roman, exploatarea sării a avut un caracter organizat, iar sarea era extrasă din exploatări dreptunghiulare. Unele dintre ele au fost abandonate după ce au fost invadate de apa unor izvoare subterane, iar acum apa acestor lacuri este utilizată în scopuri terapeutice. Turda modernă are două ștranduri de vară care includ lacuri sărate, iar cel puțin unul dintre acestea datează de pe vremea romanilor. Pe un deal din apropierea vechiului oraș Potaissa a fost ridicat cel mai mare castru roman din provincia Dacia, ocupat de Legiunea a V-a Macedonica. Legionarii romani supravegheau și apărau minele de sare din această provincie.

În Evul Mediu, prima atestare a exploatării sării de la Turda datează din anul 1075. Bulgării de sare extrași de la Turda erau transportați cu plutele pe Arieș, apoi pe Mureș, iar unii dintre ei ajungeau până la curtea regală a Ungariei. De altfel, potrivit izvoarelor istorice, decizia voievodului Menumorut de a impozita plutele cu sare care coborau pe Mureș pentru a aproviziona curtea regală maghiară a fost motivul sau pretextul conflictului militar care l-a opus pe acest voievod, a cărui stăpânire se întindea în partea de vest a actualei Românii, regalității maghiare. Vreme de câteva sute de ani, ocna de sare de la Turda a fost cea mai importantă din Transilvania. După ce regatul maghiar a fost împărțit între Austria și Imperiul Otoman, Transilvania a devenit principat sub suzeranitate otomană. Veniturile furnizate de mina de sare de la Turda erau deosebit de importante pentru principii transilvăneni care domneau la Alba Iulia, iar în orașul medieval Turda a fost construit un imobil impunător, care este cunoscut sub mai multe nume: Casa Cămării de Sare, Palatul Voievodal sau Palatul Princiar, pentru că, de-a lungul istoriei, a avut mai multe destinații. În prezent, aici funcționează muzeul de istorie al municipiului Turda. În perioada în care Transilvania a fost încorporată în Imperiul Austriac, exploatarea sării a fost amplificată, iar pentru a spori cantitatea de sare care era adusă din subteran la lumina zilei a fost construit un tunel, care a primit numele împăratului Franz Jozef. Sarea era transportată cu ajutorul vagoneților către noua gură a minei, din cartierul Turda Nouă. După Marea Unire, Salina Turda a intrat în proprietatea statului român.

În anul 1932, exploatarea sării a fost oprită, deoarece devenise nerentabilă, ca urmare a deschiderii minelor de sare de la Ocna Mureș și de la Ocna Dej, care erau mai moderne și care puteau livra pe piață o cantitate mai mare de sare. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, salina a fost folosită pe post de adăpost antiaerian. ”Aici am dormit mai multe nopți, pentru că ne temeam de bombardamente. Foloseam lumânări și lămpașe cu petrol pentru a lumina salina”, spune Iulian Pop, de 81 de ani, care și-a petrecut copilăria și adolescența în Turda, înainte de a se muta la București, și care a revenit cu nepoții și cu strănepoții pentru a vedea locurile unde a copilărit. Din 1950 și până în 1992, salina a devenit depozit pentru brânzeturi, produse în fabrica locală de prelucrare a lactatelor, iar din 1992 a fost transformată în obiectiv turistic. Până în anul 2010, principalele atracții ale salinei erau vechile utilaje ale minerilor, dar și vestigii precum Scara Bogaților, folosită de notabilitățile locale care coborau în subteran, sau un altar sculptat în sare de către lucrătorii din ocnă. De altfel, salina are și în prezent statutul de muzeu al mineritului, iar aceste utilaje pot fi văzute și în acum.   

Față de anul trecut, când am depășit numărul-record de 500.000 de turiști, anul acesta se pare că vom ajunge la 600.000. Concret, până la începutul lunii noiembrie am înregistrat 575.000 de turiști, în timp ce în 2015 am avut 548.000 de turiști în tot anul.“

PLANURI. O altă mină deschisă publicului

Atractivitatea Salinei Turda ar putea spori și mai mult. Administrația salinei a decis săparea unui tunel lung de 50 de metri, care va asigura legătura dintre Mina Terezia, amenajată pentru turiști, și Mina Iosif, care este păstrată așa cum era în perioada interbelică. Și această mină va fi modernizată și deschisă vizitatorilor. După ce și acest plan va fi concretizat, conducerea salinei studiază posibilitatea de a înscrie vechea mină de sare în patrimoniul UNESCO.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă