4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialPloaie de evenimente artistice

Ploaie de evenimente artistice

Cel mai mare eveniment teatral din țară, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, s-a încheiat duminică, la miezul nopții, cu focuri de artificii. Timp de zece zile, artele spectacolului au cucerit orașul. „Desantul“ artiștilor a fost impresio­nant: peste 2.500 de interpreți din 300 de țări au făcut deliciul unui public care a numărat 600.000 de oameni.

Nume grele ale teatrului și filmului mondial s-au aflat în aceste zile la Sibiu. Printre acestea s-a numărat și o stea a cinematografiei, actorul Klaus Maria Brandauer, cunoscut cinefililor din lumea întreagă pentru rolurile din filme ca „Departe de Africa“ sau „Mephisto“. Ca semn al prețuirii de care se bucură printre români, la Sibiu actorului austriac i-a fost oferită o stea pe Aleea Celebrităților de lângă Teatrul Thalia. El a declarat atunci emoționat că este foarte încântat de Sibiu, loc pe care-l vizitează prima oară, pentru că are o adevărată „religie“ a culturii: „Aici toată lumea dansează şi locul pare menit să aibă un fel de religie, care e cultura. Este într-adevăr o onoare să am aici o piatră cu numele meu. Sunt mândru de asta“, a spus Brandauer.

El a dovedit publicului că este și un foarte fin actor de teatru jucând în piesa „Ultima bandă a lui Krapp“, de Samuel Beckett, în regia lui Peter Stein.

Alături de Klaus Maria Brandauer au mai primit câte o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu marele regizor japonez Kazuyoshi Kushida, un demn urmaș al faimosului interpret de teatru kabuki Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea (cel care a primit prima stea dezvelită vreodată la Sibiu, stea oferită, ca și cea de anul acesta colegului său, de către JTI), regizorul lituanian Eimuntas Nekrosius, dramaturgul și regizorul francez  Joel Pommerat și cel mai jucat dramaturg contemporan la ora actuală, americanul   Neil LaBute, care a promis că va veni personal anul viitor la Sibiu.

Publicul i-a putut vedea și „la treabă“ pe câțiva dintre acești magnifici creatori. Eimuntas Nekrosius, de pildă, un mai vechi prieten al festivalului de la Sibiu, a venit anul acesta cu un spectacol după „Cartea lui Iov“ din Vechiul Testament (foto 1), o montare poetică a textului biblic. În viziunea sa, în pariul dintre Dumnezeu și Diavol, omul este prins la mijloc, strivit și lăsat să-și ducă viața fără nici cea mai mică rază de speranță.

„Aş fi putut alege un text clasic, totul ar fi fost mai uşor, aş fi putut trăi mai liniştit. Dar ceva m-a îndemnat să aleg această scriere“, a mărturisit Nekrosius. „Cartea lui Iov“ spune povestea unui bărbat pe nume Iov care pierde tot ce avea – avere, copii, sănătate –, dar refuză să renunţe la credinţa în Dumnezeu. Textul biblic ne spune că indiferent de faptele bune pe care le facem nimeni nu este până la urmă ocrotit de necazurile vieţii“. Regizorul a adăugat că și-a dorit ca scena să fie „pătrunsă de o atmosferă de durere“. Cu ajutorul excepționalilor săi actori din compania Meno Fortas a reușit o montare cu adevărat „dureroasă“.

Când dragostea are aripi

La antipozii stării de angoasă pe care ți-o provoacă fără milă „Cartea lui Iov“ s-a aflat un spectacol care a umplut inimile spectatorilor de bucurie: „Tango la înălțime“ (foto 2 si 3) al coregrafei argentiniene Brenda Angiel.

Poate pentru că toată lumea dansează tango în Argentina, această coregrafă specială a decis să mărească miza unui show și a mutat cel mai senzual dans al planetei de pe ringul de dans la înălțime, ajungând astfel la un nou tip de spectacol: dansul acrobatic.

Pe muzica live a unei trupe în care strălucesc bandonenul și un solist cu voce ușor tenebroasă, mișcările magice ale tangoului argentinian sunt făcute de dansatori susținuți de corzi elastice. Impactul vizual este extrem de puternic, mișcările sunt nu doar agile, ci și rafinate, dansatorii plutesc la propriu și dragostea despre care este vorba în tango pare mereu să se destrame într-un
loc și să se înfiripe în altul, cu inconstanța unei femei cochete. O montare spectaculoasă, care a bucurat inimile spectatorilor ce au aplaudat la final minute în șir.

Sfârșitul festivalului s-a desfă­șurat în stradă, unde mii de oameni s-au înghesuit, în ciuda vremii reci, să vadă spectacolul de muzică și lumină din Piața Mare și show-ul artificiilor care au pus punct încă unei ediții încheiate cu succes.  

Cele mai citite

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...
Ultima oră
Pe aceeași temă