4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOglindă, oglinjoară, care sat e cel mai frumos din ţară?

Oglindă, oglinjoară, care sat e cel mai frumos din ţară?

Deşi de obicei localităţile nu participă la concursuri de „miss”, iată că de curând a apărut un album care cuprinde cele mai frumoase sate din ţara noastră. Acest ghid scris în română şi-n franceză este dedicat turiştilor români şi străini care vor să descopere România profundă.

Lucrarea prezintă mai bine de 50 de sate  din toate provinciile istorice ale ţării, aducând în faţa cititorului diferite tipologii de destinaţii rurale, de la cele legate de uscat la sate de pe malurile Dunării sau ale Mării Negre, de la sate de câmpie până la cele împrăştiate, de munte, de la cele renumite prin monumente incluse pe lista patrimoniului UNESCO până la cele cunoscute prin patrimoniul material, de la cele sută la sută româneşti până la unele locuite de minorităţi, de la cele cunoscute pentru viaţa spirituală bogată, cum e cea a Bucovinei şi a mânăstirilor sale, până la cele potrivite pentru distracţie, cum e, de pildă, satul 2 Mai de pe malul mării. În album nu sunt doar fotografii frumoase, ci şi informaţii practice, de exemplu cum se poate ajunge în fiecare sat, care sunt locurile de cazare potrivite şi ce se poate vizita şi mânca în zonă.

Sigur că acest ghid are „vedetele” sale. Cele mai multe sate prezentate ca fiind dintre cele mai frumoase din ţară aparţin zonelor turistice consacrate, ca Bucovina, Maramureş şi Transilvania. Nu lipsesc din ghid faimoasele sate Suceviţa, Gura Humorului, Biertan, Saschiz, Râmetea, Sâmbăta de Sus, Răşinari şi Cârţişoara, dar sunt pe listă şi nume mai puţin cunoscute turistului obişnuit. De exemplu, satul Ţaga este trecut pe această hartă pentru o brânză specială, brânza de Năsal, o brânză fermentată în genul celebrelor brânzeturi franţuzeşti. Maturarea acestui produs rafinat se face în grota de la Ţaga, loc în care intră în „acţiune” o bacterie care conferă respectivului produs un gust special.

Elisabeta Rizea, brand turistic 

Satul Nucşoara face şi el parte din acest „best of” al localităţilor rurale din România. Acest lucru se explică nu doar prin peisajele superbe de la poalele Munţilor Făgăraş, ci şi prin casa memorială a Elisabetei Rizea, una dintre cele mai marcante figuri ale luptei anticomuniste. Ea şi membrii grupului „Haiducii Muscelului”, conduşi de Gheorghe Arsenescu şi de fraţii Arnăuţoiu au transformat satul Nucşoara într-un autentic loc de pelerinaj.

Oltenia este reprezentată în acest ghid prin Hobiţa lui Brâncuşi, prin satul Polovragi, cu mânăstirea cu acelaşi nume, şi prin localitatea Izbiceni, unde, se pare, se fac cele mai bune roşii din toată ţara.

Dobrogea se remarcă, bineînţeles, cu satele din Delta Dunării, Jurilovca, Sfântu Gheorghe, dar şi cu cele din Munţii Măcinului, cum e Luncaviţa, situată într-o superbă pădure de tei, în apropiere de Mânăstirea Cocoş, şi cu cele de la mare.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă