Credincioșii musulmani din România au celebrat ieri Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite). Muftiul Murat Iusuf a oficiat Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), a participat la o serie de sacrificii ritualice și a oferit 2.000 de pachete pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași.
Alte peste 3.000 de pachete au fost acordate de asociații și fundații culturale credincioșilor musulmani. Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintită credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului.
Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană că Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credința în Allah. Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bunăvoință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul musulman oferind în dar nevoiașilor 2/3 din animalul jertfit și oprind pentru cina din familie doar 1/3 din Kurban.