23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialItinerar de turist pensionar. Vârstnicii din România au început să prindă gustul...

Itinerar de turist pensionar. Vârstnicii din România au început să prindă gustul vacanțelor în străinătate

Agențiile de turism au intuit trendul și au ieșit pe piață cu pachete turistice dedicate seniorilor, cu oferte în Spania, Italia sau Malta. Iar numărul clienților crește de la an la an.

Imaginea pensionarului român prizonier al televiziunilor de știri, cu sacoșa de rafie lipită de degete ca un apendice, suduind tineretul care „nu mai e ca pe vremea mea“, începe să capete și alte nuanțe. Vorbim de așa-numiții „tineri pensionari“, de până în 70 de ani, educați, cu pensii peste medie. Ei au sfidat arhetipul pensionarului captiv în micul său univers suficient și au plecat să vadă lumea, să cunoască locuri și oameni noi, adică să trăiască toate acele lucruri pe care regimul comunist al tinereții lor le-a interzis.

E o revoltă a mentalităților, susțin specialiștii, o respingere a cutumei care le împărțea existența între mersul la piață și statul cu nepoții. S-au uitat peste gard la omologii lor din Occident, care trăiesc parcă mai intens la pensie, când bat toate țările Pământului, decât în tinerețe, când s-au spetit muncind. „Portretul pensionarului trist și resemat, care stă toată ziua în halat la televizor, înconjurat de medicamente, este înlocuit cu imaginea unui pensionar care se bucură de timpul liber și de resursele materiale înțelept chibzuite în tinerețe“, spune Keren Rosner, psihoterapeut.

„Sunt persoane care au înțeles că, după pensionare, n-au niciun motiv să închidă ușa vieții, a provocărilor și a bucuriei de-a trăi. Nu mai este vorba despre un lux în cazul lor, ci de un mod de viață. Planurile de vacanță au intrat în planurile lor de viață“, adaugă psihoterapeutul. Iar cifrele agențiilor de turism, care au înțeles nevoile acestei noi categorii de clienți și au venit pe piață cu oferte dedicate lor, confirmă această teorie.

Destinații a-ntâia pentru turiști de vârsta a treia

Agențiile de turism din România vând, anual, zeci de mii de pachete destinate persoanelor vârstnice, spune Gabriela Peșeț, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Tursim (ANAT).

Ideea nu e românească, ci aparține spaniolilor. În timpul crizei economice din 2009 – 2010, guvernul Spaniei a gândit un program menit să ajute turismul local să treacă peste momentul critic. „A oferit, practic, posibilitatea persoanelor mai în vârstă să călătorească, în afara sezonului, la tarife cât mai mici, iar, în același timp, operatorilor din turism să aibă venituri constant“, explică Gabriela Peșeț.

Tour operatorii români au profitat de reducerile oferite de spanioli și au adus programele pentru seniori și la noi în țară. Apoi, de la an la an, destinațiile s-au diversificat, cu oferte în Cipru, Italia, Portugalia, Malta sau chiar Rusia.

În principiu, programul prevede sejururi de șapte nopți, în afara sezonului, când e mai ieftin, dar în zone cu climă prietenoasă pe tot parcursul anului, precum Costa Brava (Spania), Larnaca (Cipru) sau Malta. În plus, alături de turiștii mai în vârstă, poate călători, în aceleași condiții avantajoase, și o persoană mai tânără care să-i însoțească. Iar tarifele pentru o vacanță de opt zile pe o plajă paradisiacă din Europa nu depășesc câteva sute de euro, cu avion inclus.

Portret-robot de pensionar călător

În viziunea sociologului Mircea Kivu, portretul-robot al pensionarului călător prin lume arată, în principiu, cam așa: educat, locuitor la oraș, cu o pensie peste medie, conectat la viața socială și culturală a comunității.

Acest „robot“ capătă trăsături umane când facem cunoștință cu Florica (64 de ani) și Constantin (68 de ani), din București. După 40 de ani de muncă la stat – oricum, toată lumea muncea la stat pe vremea tinereții lor – România le plătește o pensie suficient de îndestulătoare încât să le permită să plece periodic din ea, din România. Au început să călătorească în urmă cu 10 ani, când au dat Eforie Nord pe Grecia și nu le-a părut rău. De-atunci au tot colindat, an de an: au fost în Turcia, Spania, Ungaria, Olanda, Belgia, Franța și iar Grecia. La anul în vară împlinesc patru decenii de căsnicie și au planuri mari. „Eu o să-i fac nevesti-mii cadou o excursie la Paris, iar ea mie un sejur la Praga, că am auzit că au bere bună pe-acolo“, se amuză Constantin.

El și Florica au visat să vadă lumea de când se știu. În anii ’80, cu intervenții și șperțuri multe, au reușit să străbată o bucățică din Uniunea Sovietică și Budapesta vecinilor maghiari. Date fiind vremurile de-atunci, s-au considerat norocoși, dar adevăratele călătorii au început abia în anii 2000, când copiii au crescut și s-au dus la casele lor. „Atunci parcă ne-am dezlănțuit, am fi vrut să vedem tot și imediat dacă se putea. Acum ne-am mai liniștit, ne planificăm cu grijă vacanțele și ne sfătuim îndelung în privința destinației, ceea ce înseamnă o plăcere în plus, discuțiile, așteptarea… “, spune și Florica.

Florica și Constantin sunt acei seniori despre care vorbește psihologul Keren Rosner, când explică originea acestei încă timide schimbări de mentalitate în rândul pensionarilor din România. „Sunt persoanele care au fost angajate în perioada comunistă, când posibilitatea de mișcare era radical îngrădită. Ei au suferit atunci, iar acum își trăiesc, în sfârșit, visul“, afirmă psihologul.

Dar ce i-a transformat pe acești bunici în niște aventurieri? Răspunde tot Keren Rosner: ofertele generoase, exemplul oferit de prietenii sau rudele de aceeași vârstă, gustul pentru aventură, reprimat în trecut de interdicțiile regimului, de programul încărcat de lucru și de grijile traiului de zi cu zi.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă