10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialHelsinki, oraşul celor mai fierbinţi plaje din Nord

Helsinki, oraşul celor mai fierbinţi plaje din Nord

Gerul, zăpada, cerul rece de culoarea oţelului şi oamenii zgribuliţi, pierduţi sub straturile de haine groase fac parte din peisajul de iarna al Helsinkiului, capitala Finlandei.

Aceasta imagine, însoţită de miturile despre Moş Crăciun şi renii săi fideli, al căror loc de obârşie este îndepărtata ţară nordică, fac din metropola maritimă o destinaţie mai degraba nepopulară în rândul pasionaţilor de distracţii toride.

Cu toate acestea, oamenii care se sfiesc să introducă oraşul Helsinki în lista lor de destinaţii turistice, ratează o experienţă fascinantă.

Vara, atât Moş Crăciun cât şi gerul se feresc din calea soarelui nordic. Cum ar fi să faceţi plajă pe malul Mării Baltice, care iarna îngheaţă atât de tare încât poţi să conduci o maşină din port până la una din insulele din apropierea oraşului?

În sezonul bălăcelilor, veţi fi plăcut surprinşi de temperaturile ridicate (27, 28 C) şi de frumuseţea personală a peisajului maritim. Vara, Helsinki vă pune la dispoziţie 29 de plaje cu nisip fin şi apă de culoarea smaraldului.

Experienţa mării este cu totul diferită în aici. Aerul nepoluat şi cerul senin, de un albastru intens, încurajează activitatea soarelui, care vă va rumeni pielea cât ai clipi.

“Bronzul nordic”, cum este el numit de localnici, este cu adevărat special, fiind catalogat drept unul din cele mai frumoase şi durabile bronzuri.

Apa răcoroasă, care ajunge la maximum 23 de grade, are o concentraţie mică de sare dar este bogată în minerale care răsfaţă tenul. Special pentru doamne, acestea îşi vor putea delecta privirile cu finlandezii aflaţi la scăldat, ale căror chipuri şi trupuri perfecte fac dreptate studiului care i-a clasat în rândul celor mai frumoşi bărbaţi din Europa.

Plaja cea mai renumită este “Hietsu”, cum a fost poreclită de localnici şi se află la doar 20 de minute de mers pe jos de centrul oraşului. Cu toate acestea, dacă vă pasionează locaţiile mai exclusiviste, alegeţi plaja Yyteri, unde se poate juca golf sau volei. Nu ocoliţi nici plajele de pe insule, mai ales cele aflate pe Seurasaari.

După ce aţi făcut baie şi v-aţi clătit ochii, este timpul să savuraţi şi o altă latură a uneia din cele mai moderne metropole ale Europei.

Oraşul născut din ambiţia unui rege

Helsinki a luat naştere în 1550 ca urmare a unui decret al regelui Suediei, Gustav Vasa. Acesta voia să înfiinţeze un oraş-port capabil să rivalizeze cu Tallinul, a cărui bogăţie îl umplea de invidie pe ambiţiosul monarh.

Oraşul a început să înflorească abia în secolul XIX, când a fost construită Piaţa Senatului, împreună cu edificiile care fac recongnoscibil peisajul urban al Helsinkiului. Este vorba despre Biserica Luterană, cunoscută drept Biserica Albă sau Tuomiokirkko, Catedrala Ortodoxă Uspenski şi clădirea principală a Universităţii.

Piaţa Senatului, considerată centrul oraşului, reprezintă una din principalele atracţii. Aici, atât vizitatorii cât şi localnicii se pot bucura de magia specifică a îndepărtatului nord.

Arhitectura este în principal neo-clasică, cu geometrii clare, precise. Cupola albastră a Bisericii Albe, presărată cu stele aurii, vrăjeşte ochiul prin frumuseţea ei limpede, siderală.

Suficient de mare cât să le permită cosmopoliţilor să savureze aerul de metropolă dar îndeajuns de mic încât să le îngăduie visătorilor să-l parcurgă cu piciorul, Helsinki permite plimbări lungi în care farmecul sau specific poate fi admirat.

Dacă o luaţi spre sud din Piaţa Senatului, ajungeţi în portul principal unde vă aşteaptă „Kauppatori”, piaţa de la malul mării, de unde vă puteţi procura suveniruri, drăgălăşenii second-hand, dulceaţă finlandeză şi multe altele.

Micile chioşcuri-restaurant vă stau la dispoziţie cu cele mai savuroase delicatese din peşte, aşa cum numai în Helsinki puteţi gusta. Ciorba de somon cu smântâna şi usturoi va fi una din cele mai gustoase experienţe culinare pe care le-aţi trăit.

Luaţi-o înspre vest, de-a lungul parcului Esplanadi, care vă va încânta cu vegetaţia sa bogată, pentru a arunca o privire la restaurantele mai selecte care servesc specialităţi tipic finlandeze şi pentru a ajunge în districtul Punavuori, datorită căruia Helsinki a primit titulatura de Capitală Europeană a Designului în 2012.

Pe parcursul secolului al XIX, frumoasele clădiri în stil Seccesion au început să fie folosite în scopuri mai puţin ortodoxe. Astfel, Punavuori a devenit cartierul roşu al Helsinkiului. Aici se găseau cele mai populare bordeluri şi baruri iar prostituţia era o afacere de succes.

Helsinki, o destinaţie “eco” la modă

După ce aţi luat oraşul la picior, este timpul să vă relaxaţi într-unul din parcurile uriaşe care fac din Helsinki o destinaţie “eco”.

Zonele verzi însumează peste 3,700 de hectare. Flora este cu adevărat luxuriantă iar vizitatorii se pot rătăci cu uşurinţă în hăţişuri.

Alegeţi Toolonlahti dacă vreţi să va inspiraţi pentru construirea unei noi case. Aici găsiţi unele din cele mai frumoase vile din Helsinki. Kaivopuisto oferă un peisaj rustic, maritim şi plin de romantism. Tot aici găsiţi Observatorul Ursa, unde vă puteţi căţăra pentru a admira oraşul de sus sau pentru a privi stelele.

Faceţi o vizită pieţelor din Hakaniemi sau Hietalahti pentru un altfel de shopping. Atât la tarabe cât şi în boutique-urile din preajmă, veţi descoperi o mulţime de haine vintage, de firmă sau no-name, pentru care vă puteţi târgui.

Oraşul pune la dispoziţie şi o mulţime de festivaluri de artă şi evenimente, care se desfăşoară pe tot parcursul verii. Alegeţi „Helsinki Festival”, pentru a va bucura de expoziţii de artă, concerte şi happeninguri sau „Tuska”, pentru pasionaţii de muzică rock.

Suomenlinna, o bijuterie a arhitecturii fortificate marine

Nu rataţi nici călătoriile pe insulele din preajma oraşului. Cea mai renumită este Suomenlinna, o cetate fortificată veche de 260 de ani, care, din 1997, face parte din patrimoniul UNESCO. Astăzi, o comunitate de aproximativ 900 de oameni locuieşte pe insulă, unde se găsesc şcoli, spitale şi chiar şi o facultate.

Arhitectură militară face din Suomenlinna o bijuterie bizară iar poveştile despre spiritele soldaţilor care ar mai bântui, din când în când, vechea clădire a spitalului, sunt cu adevărat savuroase în aerul puternic al Nordului.

Reveniţi în oraş, nu rataţi o excursie până la parcul de distracţii Linnanmaki, care este considerat Disneylandul Nordului.

Suveniruri neobişnuite şi viaţa de noapte

Şi dacă doriţi să va procuraţi un suvenir bizar care să înlocuiască tradiţionalii reni, steguleţele şi magneţii, faceţi o vizită celui mai popular sex-shop din Helsinki.

„Aikuisten Lelukauppa” îi aparţine lui Kari Valo, o gazdă cu adevărat degajată şi informată care vă va oferi, pe lângă jucăria dorită, şi informaţii în legătură cu oraşul. În magazin găsiţi obişnuitele biciuri şi vibratoare dar şi o gamă variată de broşurele şi hărţi ale Helsinkiului, în diverse limbi.

Gustaţi şi viaţa de noapte ieşind într-un club. Alegeţi „Corona” dacă va place biliardul, „Tavastia” dacă vreţi să vedeţi un concert rock neobişnuit sau „Ahjo” pentru ceva mai pretenţios.

Dacă mai aveţi energie, faceţi o plimbare nocturnă pentru a savura aerul curat şi răcoros, străzile liniştite şi cerul crepuscular. Vă veţi bucura de o experienţă inedită atunci când veţi observa că soarele răsare la 3:30 dimineaţa. 

Oraşul impresionează atât prin frumuseţe şi curăţenie, cât şi prin calitatea serviciilor. Finlandezii ştiu să facă turism, sunt amabili şi mereu dispuşi să ajute. Helsinki este destinaţia ideală pentru excentrici, visători şi pentru cei care vor altceva de la concediul lor. Vizitaţi-l şi vă veţi îndrăgosti iremediabil de farmecul ciudat al unuia din cele mai moderne oraşe nordice.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă